【於某一剎那說失意 每日如是】低調置業討論區(331)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
有無巴打好心得閒可以講下mortgage link 究竟係咩玩法
因為真係睇極都唔明 .. 唔好意思

我已經簽左銀行
佢幫我整左個綜合戶口
個戶口係link mortgage link 既, 同埋仲有存款高息
咁我就唔明係點扣, 或者我係點賺到d 利息
其實我係完全唔明係咩黎 , 對唔住
真係想有個人可以講解少少

職員有講過個戶口
例如存款有1萬, 每個月就有20蚊
咁ML 又點計呢 ..
咁佢係會直接入落我個戶口定係每月供樓度扣呢?
咪即係正常平時活期利息0.001%,
你放係mortgage link 嘅存款利息會等如供樓利息,say 2.15%咁,
多數銀行入戶口, 渣打扣loan amount。
渣打可以揀唔扣loan amount
原來已經改左
供甩左先過去退休囉
都唔差在果1,2年啦
等供甩仲要多 11-12 年
H 會好D
原因想知再講
你諗住過兩年退休,但又要供多11-12年
即係你本身計劃係退左休都照供到樓多成10年??
都係租客供啫,點同我哋自己供三十年,隨時要再翻按吊命
有睇過
方便,生活配套好
多食肆,有戲院
黨鐵巴士去邊都快

如果買2房有兩個露台
不過近10年樓都係咁
冇辦法
係呀,俾jojo供都得
如果夠cash用就唔洗專登賣港樓移民嘛
不,I mean 如果唔攪移民繼續供,要儲多 11-12 年錢,個投資加儲蓄先可以 offset 到我而家 9M 既樓債,到時供甩晒出租晒所有樓,稅後淨收 50-55k/月

如果提早到 2-3 年後就離開退休,咁就要賣走一間樓去減或者清左條樓數 - 唔賣繼續供既計,四層樓收租加埋,稅後大概淨收 50-55k 但要供 37k,加埋管理雜費,大概係打個和多少少 - 咁就輪到退休後既生活費,就要由剩低既積蓄度攞或者投資生息
原來如此
咁就減層港樓填一填好D,生活輕鬆好多
我自己如果移民,會供甩新呢一層先,留兩間港樓收租去打風流工半退休
所以我而家亦開始更關心我既 MPF balance
MPF 當炒左下基金咁!有排都未拎到錢
如果移民係咪可以cash out到D MPF架
入門方向唔直對住窗風水角度上好啲
主人房唔好直對住廁所
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞