[白俄羅斯示威] 全國斷網封鎖邊境 反對派領袖逃亡至立陶宛

376 回覆
608 Like 4 Dislike
希望有朝一日呢個世界唔會再有極權
人們可以生活係自由民主嘅世代 長長久久
盧卡申科扮反俄
仲有格魯吉亞連北約觀察員都做唔到
呢個真係好難做到
當年想做已經畀即刻畀俄狗入侵
呢個史太林鄉下嚟梗係唔得喇,仲有咩黑山共和國,阿爾巴尼亞都唔得喇
盧卡申科當權以來,大部分的時間都與繼承蘇聯的俄羅斯,保持著極為密切與良好的互動。雙方至今不僅全區開放自由貿易,石油、糧食也都由俄羅斯以最惠價格「讓利補貼」白俄羅斯。然而兩國的緊密互動,近年卻屢屢爆發主權摩擦——盧卡申科不斷懷疑俄國總統普丁有意透過「克里米亞模式」併吞白俄羅斯;俄國總統普丁對於盧卡申科的反覆乖張也逐漸失去耐性。

俄羅斯本來都想併吞白俄羅斯
敵人的敵人就是朋友
其實引俄佬入關有機會可以推倒現屆政府, 俄佬亦可能暗中支持
但俄佬入關後, 只係一個地獄換另一個地獄
俄佬入主之後一樣會係白俄羅斯共和國(俄羅斯)
盧卡申科親俄?
push
唔會唔夠? 虎視眈眈咗好耐啦, 大好機會可以收割勝利
就算唔親俄都一定唔敢反俄囉
個政府講嘅野咁似支那
又一證明只有鎗杆子才可出政權。
史太林係格奸(大俄羅斯帝國主義者)
仲疑心大,呢個幾乎係所有獨裁者嘅通病嚟
要成個EU先夠
史太林有名叫究極紅色沙皇,就係蘇聯喺佢統治時期先變得極右帝國+蘇聯對東歐同波的三國(三小國俾蘇聯嘅假一國兩制吞併成「蘇聯」「加盟國」)、芬蘭反口當食生菜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞