[白俄羅斯示威] 全國斷網封鎖邊境 反對派領袖逃亡至立陶宛

376 回覆
608 Like 4 Dislike
比起我地
人地慘好多
歷史係出奇地相似
願榮光歸爭取自由嘅人民
我覺得作為爭取民主嘅人都應該關注埋呢啲極權國家發生緊嘅事

點解呢個世界仲有咁多仆街暴政
除此之外,季哈諾夫斯卡婭雖然在抗爭燒起後,拒絕承認官方公布的選舉結果,並宣佈將提起「選舉無效的訴訟」。但面對遍地烽火的流血衝突與暴力鎮壓,季哈諾夫斯卡婭卻選擇與街頭示威保持距離,一方面批評選舉不公、一方面卻又呼籲支持者「不要作犯法的事」。

但在白俄羅斯官方的界定裡,只要上街群聚就會被警察打,只要被警察打就算「襲警」,只要襲警並在街上群聚就算「非法暴動」,最高可面對15年有期徒刑。因此季哈諾夫斯卡婭的模糊表態,也引發了許多示威者的不滿與無視,因此在街頭高喊「推翻盧卡申科」的同時,民眾卻並不一定承認「季哈諾夫斯卡婭才是合法勝選」的領導號召性。

白俄泛民
但係都係好慘 根本同香港一樣
白俄真係好勇
希望佢地攞到自己應得既野
至於香港
係唔會有可能做到白俄咁
難為咗為此付出既手足

香港人搞到咁係自己攞黎
其實唔洗咁妄自菲薄
始終唔係去到黎巴嫩咁大鑊
一個獨裁政權夠厚面皮真係可以捱好耐

我明手足付出咗好多但係件柒婆仲日日喺度厚顏無恥笑笑笑係好depressing

但係呢場仗係要好長時間打先打得贏
所以大家加油喇 最緊要好似蘋果咁 business as usual
唔可以衰畀港共睇
見到呢類諗法真係屌都廢事
日日灰心咪自己唔好做野囉
大把人一直用唔同方式奮鬥緊
唔好唔記得面對緊係世界最邪惡集團
佢有人有錢有軍備 仲係好多獨裁國家嘅首領
單靠香港人命犠牲就想打倒佢?
會唔會太天真?
所以大家一直用緊唔方式去對抗佢
成功將香港變做籌碼放係中美冷戰枱上

唔好到浪漫主義覺得勇就可以打到支共
我地需要係國際經濟同軍事制裁
徹徹底底斷支那後路
而唔係無限ff用有限資源去殺狗
就係嚟嚟去去幾招,都有人支持真係吹佢唔漲,證明教育同資訊流通係幾緊要
呢篇野將地方名同人名改下就出得街
前蘇聯領土
證明冇國際關注既示威 加上冇軍隊幫手 做唔到d咩
其實係香港黑警學俄羅斯
stand with Belarus
石頭。。。腳
似曾相識
獨裁政權下既暴警
北韓都無得投票
似香港多啲,連啲黑警都係
仲慘過香港
香港暫時都叫金融中心 有籌碼係手
白俄好似冇乜人幫
Push
係, 放負撚, 口勇撚
好撚煩

《擊退放負撚》台學者:未來香港會有兩個戰場
https://lih.kg/fNjPzS
極權諗野全部一鳩樣
講得好,仲選舉都冇埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞