點解澳門人要用WeChat???

138 回覆
115 Like 4 Dislike
澳門人去珠海等於香港人出旺角,以前個澳門同學話手機換mon直接去珠海比大陸佬整夠平,跟住買電子用品就去香港買
澳洲真係用fb messager多....
WhatsApp其次
之後Discord
有得叫雞
過到黎澳門做野焗住用we7
tg可能係易識澳門人,真係多人用左
至少唔洗we7識d 9唔搭8既種先
其實澳門最開頭係用Facebook做晒social media同message功能
所以而家間唔中見到連登搬嚟恥笑嘅「澳門高登」之類嘅grp亦係依一段時期嘅遺留
(因為澳門早期嘅forum文化好多都死晒)

至於wechat 我自己係去到讀大學 因為有好多大陸同學 而逼住用
我諗社會嘅其他層面都係類似情況实被逼迎合中國人

而香港可以抵擋wechat嘅原因 我覺得係直到近年 微訊都仲被認為係阿叔叫大陸雞app / 騙案app
澳門除咗賭場酒店仲有咩做
連正苦部門, 銀行, 外賣店等都在微信開了官方帳號, 所以微信在馬交先勁多人用
只係地理位置
因為澳門北區近拱北關口,
一般窮既新移民/單非集中住係果邊,
加上果邊多紅底學校又近,啲誇境學童自然都揀呢區讀。
所以講到十個有九個中意翻大陸玩既話,
基本上就係北區人。
why should i care....
因為佢哋係大陸人
識親啲澳門狗都親共奶共
有幾多個澳門人, 淨係得澳門朋友?
我相信澳門人, 十個有九個都有珠海朋友
咁點解唔用WE7?
澳門又同國內文化相同, 自然好認同WE7
你就算係澳門人,我估你九成都係北區仔
咩係北區仔
係咪咩澳門術語
只係地理位置
因為澳門北區近拱北關口,
一般窮既新移民/單非集中住係果邊,
加上果邊多紅底學校又近,啲境學童自然都揀呢區讀。
所以講到十個有九個中意翻大陸玩既話,
基本上就係北區人。

自膠
因為好多大陸客,自然就轉晒去wechat,商店都跟住轉,優惠又去晒wechat到。所以我除左公事外,都係用whatsapp同telegram
泰國好似都係用line
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞