點解澳門人要用WeChat???

138 回覆
115 Like 4 Dislike
吸煙區/門口大把
賭場出廣告俾客,9成都經WeChat
都估到係一定有啲原因
澳門狗是但啦
酒店指示牌全部殘體都唔出聲就知澳門人咩事啦!
珠海市澳門區有名俾你叫
同香港好似 WhatsApp收錢 line出現咗咩問題 所以比免費嘅支那微信囉咗市場
佢地用we chat pay
好早已經有 大部分人都雙開
Wechat pay澳門好似無 反而香港先有
泡菜用wechat嘅咩
[上Twitter救蘋果]黎智英被捕震驚中外,大量外國議員/媒體報導。 - 分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/2149128
光復香港 時代革命
韓國係wechat?
WhatsApp要收錢咩
佢地係文革時已作出選擇
高登6年前已經有人傾過
當年澳門app store係冇whatsapp

https://forum.hkgolden.com/thread/5640376/page/1
認真答
2010-2011嗰期一開始智能手機啱啱普及係興用whatsapp先,後尾因為Line個畫面豐富啲都多人用過一排
最後都係因為澳門太多中國人,所以轉晒用Wechat ,尤其是40歲以上嗰堆好多都唔知有其他通訊app嘅存在,因為實在太多無文化新移民,喺澳門中國人先係主流澳門出世嘅人係少過中國人架
澳門app store同google play乜鳩app都冇
正常人都係用香港

你估我地想用咩
一開始係用whatsapp, 點知個個都用wechat逼住用咁解
印像中Whatsapp 仲係one off八蚊個陣
Line就已經跑出
當時Line 要公仔有公仔
人地又唔洗錢 又有得自己整Stricker
同埋台灣有好多創作人會自己upload stricker上去賣
要幾盞鬼 有幾盞鬼

Whatsapp 仲on99咁得手機emoji
其實係被迫用
當身邊每一個人都用緊嘅時候
就算係連返工嘅group都用嘅時候
你冇得唔用

利申 沃門人
我都係whatsapp>>wechat>>雙修
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞