台灣學士/碩士招生區(1)

517 回覆
7 Like 5 Dislike
https://www.dcard.tw/f/hkfreshmen/p/234153457
(data好少,參考用)
輔大外文畢業冇工返留名
自己計下加權
https://dse.bigexam.hk/zh-hk/pathway/overseas/tw

牙醫3類
電機和資工2類
電機同資工計完有35以上先安全
唔好意思,想問台大嗰個海外高中推薦入學咩嚟,點解唔冼睇dse成績,同埋點解好似較其他聯合分發或個人申請易入啲咁嘅?
安全有offer
grade就爛硬,你D 同學大部分係讀書狂人,參加開奧數/奧物
清交成電 資你預至少30以上啦
牙醫34.5好危險
2年前識人DSE 28分入唔到
唔同計分方法
選擇以海外 A Level 文憑成績申請者,除繳交中學最後三年成績單外,另須檢附「參、
成績核計及分發原則」中所列各類組採計科目之海外 A Level 文憑成績單。
https://cmn-hant.overseas.ncnu.edu.tw/sites/default/files/inline-files/13_109%E9%A6%99%E6%B8%AF.pdf
商科幾推薦政大
政大大部份學生都係考唔上台大而入政大
壓力上無台大咁犀利
但同學都係勁到飛起
佢好似所有choice都揀台大,冇放其他大學
18 dse 4424 22 phy chem,依家讀緊 asso N展 ,想去台灣 year1 開始讀,都係行番理工科有咩U入到
Phy chem2左計分上好蝕底
唉中學無心讀 今年asso year 2, 但係又唔想報2技, 想year 1開始讀 ,唔太知應該報邊間
我啲攻音樂系嘅台灣朋友講過雖然大家都係掛住國立名,但北藝大好過台藝大九條街

以前我呢喺兩間度揀嘅時候都唔識
結果排咗台藝大先 個人申請第一志願就收咗
(雖然最後都去咗其他地方讀)

聽講國立台南藝術大學都非常不錯
如果你朋友其他choice未揀好可以考慮下

不過我呢啲資料係同音樂系相關嘅
唔肯定電影係咪一樣
參考下就好

冇讀過電影我會建議由year 1開始讀起
讀藝術嘅過來人表示如果仲係20歲前後,經濟狀況又允許嘅話
就唔好怕嘥時間
靠喺學校技術磨得愈好、識得愈多人、爭取愈多喺校內/出去做嘅機會
畢業之後條路先會易行多少少少少咁多,尤其係目標想攞到工作簽證留低嘅就要更加俾心機
Bye
個人申請
去台灣讀生物資源是否不智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞