台灣學士/碩士招生區(1)

517 回覆
7 Like 5 Dislike
即係有HD人士,就要報讀台灣科技大學?

宜方便我唔係好清楚,好奇一問
2技? 2技D大學都麻麻地
可以報2年制既,不過聽講都好似係尾段大學
再唔係你可以用返DSE成績去問下海華得呃得
但咁樣要由頭讀起四年,再拎埋身份證又要五年
台灣科大都唔建議…因為出黎會被人壓價
讀2技都係為移民姐,要搵錢就留係香港啦
推薦二技後+個碩士易D移民
入場券:碩士
講真,學士真係會被人問做乜唔讀埋碩士然後壓你價
為移民你都要夠生活先得架
台灣讀管理科出黎其實唔係幾吃香
今年係咪巳經無機會再報?下年請早?
係呀
下年見

有興趣既可以入Group 10月開始報名碩士/學士
你可以用HD個人申請四年制都得
即係HD都可以經DSE條路申請四年制?
我一樣情況但唔想讀兩年制既科
個人申請同Dse無關係 係用自己既自傳 學習計劃等等黎打動評審
花太耐時間先有台灣身份證唔值啦
每個人背景唔同,DSE畢業果D可能有時間讀埋台灣碩士
都係,想補個master/拎證既人不如直接搵工好過
佢個客家學院好出名,又可以落手落腳做fieldwork
香港邊有呢啲資源

「客委會為了保存客家文化並進行研究、發展所以和大學合作
而新竹則是交通大學成立了客家學院

竹北地區是客家聚落的重鎮(林家)

客院附近有新瓦屋客家文化保存區、林家祠、大夫第、問禮堂等」
科科唔同 只可以講唔算太難
我去台灣exchange都4科90以上
咁當然唔係hea讀啦
我Dse 得20幾分 無連登仔咁勁
好想second degree去台灣讀職治 可惜放唔低屋企...
等你放低哂所有野再諗
通常畢業移民會行邊條路多啲?
Hf169好似易啲,不過要返香港做嘢先
Hf168+171可以直接喺嗰度做嘢,不過要5年+人工夠先得
我識有個hkdi hd>實踐大學 credit transfer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞