台灣學士/碩士招生區(1)

517 回覆
7 Like 5 Dislike
唔係其他歐美國家先要考咩 我記得之前有個職治講台灣同香港個牌可以互換既
Design 幾出名
LM

老豆有台灣身分證,諗住用依親,讀master 順便拎埋台灣身分證 ,仲未研究work 唔work
Niceee
老豆有台灣身分證,唔洗台灣讀master都可以入
搵工難呢~~~
幫政大QQ,永遠都比人遺忘
Mphil係英國嘢

台灣好多野都跟美國,自然就冇Mphil一詞

但台灣嘅碩士係授課+論文先有得畢業(特定科系例外),所以係似Mphil
講文社科,交大本地人入學分數高係冇錯,但好大程度係靠校名係到撐。情況就好似去HKU 讀nursing,等於話比人聽我貪HKU個名

去交大讀文社科喺台灣真係笑話嚟
實踐設計全國第一,係亞洲都好出名
我1秒香港都唔想返, 想揀168+171
睇少啲QS啦,有啲學校冇藝術設計系仍然可以世界百大

Visual design 公認係實踐台灣第一,但係喺QS係成大屌打實踐

https://m.ranker.com/list/best-30-design-programs-in-the-world/college-info
設計呢一行唔係講排名,係講作品同口碑

利申我老婆係設計師,講設計業我一定熟過你
實踐大學(台北校區)嘅服裝設計學系應該係好多台灣學生想讀時装設計嘅首選,我今年都有學生放棄考香港嘅同類型學位而改試實踐(單招/個人申請方法)
唔好傻啦
唔使走後門,有僑生位,5-10分就可以入讀所有學校,當地人都唔難,台灣出生率低,本地生都唔夠,間間大學都幾十年前開,果時出生率好勁,但間間都唔想摺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞