台灣學士/碩士招生區(1)

517 回覆
7 Like 5 Dislike
28號先開始交學費 但學分費同學費無分開比
上網睇 碩士學雜費13000$台幣學分費1600$台幣一分
你係咪用香港聯招條隊?(即係淨係同香港人競爭) 同埋交咗啲咩申請?
想問下自己本身喺香港攞咗Degree,想去台灣讀多個Degree可以點報名?

因為我見個人申請同聯合申請都係用中學/DSE成績...但係我DSE考得差得18分

有冇咩方法可以用Degree成績報學士課程?
唔想讀碩士因為想轉行
二技其實難唔難入?
個人申請可以用大學成績
唔該曬巴打
臺大日文偏文學,唔多實用
政大會話訓練比較足
文藻日文系名聲都唔差
唔係好明,讀碩士關老細咩事?
咁有咩方式搵好老細?
又或有無老細黑名單?
Ou仔都報但好似唔認受
試下先啦
教授說明了一切
佢前身係中興法商喎
某D科嘅分數甚至高過成清交
應該當中字輩咁睇
一直以為真係遘緊老闆.....原來係教授
但想搞清楚, 見有人留言講到好似畢業之後都有義務要幫大學手咁???
想問下移民 我知有有留台/返香港兩條路:

1. 留台:畢業後用點評制留台工作
連續做五年,每年住超過183日
而且第五年平均月薪要係最低工資兩倍,大約48K
符合曬就可以申請入籍

a. 見到有啲人話第一年做野月薪都有下限,有啲又冇寫,其實有冇?
b. 我理解五年係申請門檻
假如第五年都未夠48K,只係未夠資格申請入籍
只要點評制下夠分、有working visa,其實係可以繼續留台?
之後有一年夠48K或以上,就可以申請入籍?

2. hf169:畢業後返香港做至少兩年,再係台灣留一年就可以申請
a.有冇話留台灣嗰年一定要做野,定其實冇限,只要留台日子夠就得?
1. 係
2. 印象中無
thanks
咁點評制 同五年申請入籍其實係咪同一樣野/兩樣野黎?
因為我見有啲講點評制話除左70分
仲要月薪38,000元新台幣或以上先可以留台工作
有啲又冇咁寫 係咪而家改左限制
Push
台灣 電子 同資工 邊間好 想過兩年過去讀多個學士
台交清成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞