IB 匯出美金 返香港戶口

92 回覆
2 Like 0 Dislike
應該喺CS到㩒transfer account
Futu5
Futu 入金出金可唔可以講下要幾耐時間同手續費?
冇手續費,佢應該入票去你acc
所以兩日就有
睇你想d資金同美股留係香港體系定離岸。
完全離岸就TD, CS International囉, 兩者都免佣又帶存倉費。

IB 就港股港元留係香港體系, 美元資產就係美國嘅, 算半離左岸(爬文見嘅+親自問過客服確認美元匯走係由Citibank New York, 英鎊走就由Citibank London匯出, 所以相信美元資產真係留左係美國)
客服係話會經美國citibank 但錢係入番香港
IB點提取其他外匯
只係見到港元/RMB/USD
用支票入一次錢做驗證
或者上去簽名
IB自己係用緊citi bank hk?
你意思係由citi hk轉去恆生銀行都唔洗收錢?
我以為要相同銀行先唔洗收錢
IB自己係用緊citi bank hk?
Yes for hkd. citi NY for usd, citi London for gbp

你意思係由citi hk轉去恆生銀行都唔洗收錢?
Yes

我以為要相同銀行先唔洗收錢
有咗fps轉數快,所有本地跨行轉賬免費 (應該只限港元、人民幣,唔知包唔包美元)
知唔知道如果係轉港元入去IB, 換美金
咁之後放完股票想提出啲錢,將美金轉返港紙再轉出銀行
港紙轉美金,美金再轉返港紙
呢兩個兌換過程會唔會蝕好多?
想問如果我IB空倉+冇任何交易
仲需唔需要比每月10美金?
洗費好平
每兌換一次只係 usd 2 / 2.5
Send hkd 去 ib 唔洗錢
IB 每月出金第一次免費,之後都係幾十蚊。宜家平咗好多。之前要幾百蚊一蚊
之前要幾百蚊一*次
IB自己個匯率好唔好過銀行?
如果我銀行換左美元,再send 去IB usd account呢?

我記得IB每個月有一次免費匯出
我一開戶既時候都係無寄cheque,之後發現withdraw唔可以揀其他銀行。

我又唔想上IB俾cheque。之後我係個web揀更改簽名/認証方式(option 4)。
之後就跟佢提示做:

有張野要print出黎簽名
身份證副本(簽名)
HKD10000或上既支票(背面要有ib account number,login ID,簽名)

以上份文件寄去香港IB
前後唔洗1個禮拜,之後就可以無左出金個限制。
多謝哂
好詳細
IB 匯率好過銀行好多。
例如英鎊買賣價係: 1.3066/1.3067
你唱二、三十萬港紙,比晌銀行慳過千蚊
係咪姐係就咁上去office話想補簽番個名就得?定要帶埋張cheque?
姐係香港既銀行入錢去ib 用fps免費?

然後我想玩美股 用ib將港幣轉美元 跟ib匯率+2/2.5usd 手續費?

到我如果想將美金換返做港幣 都係同上?

如果想提款 ib每月免費一次 之後幾十蚊一次手續費

咁樣理解呢4個步驟岩唔岩?
全對
想請教下,想電匯美金返恒生
咁我揀完恒生,佢仲叫我input correspondent bank
係咩意思?
應該係指中間行資料
你問行山銀行攞資料,講明係匯美元
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞