IB 匯出美金 返香港戶口

92 回覆
2 Like 0 Dislike
請教各位巴絲打,
我知道IB 每月有1次免費匯錢返自己同名戶口(香港或外地戶口都得) , 爬過文見有人講以前 IB 匯美金返黎香港嘅citi bank 黎唔收中轉銀行費用, 但最近(唔知今年幾時開始) 係收左USD $13。

如果我係用匯豐, 咁係咪都係俾相同中轉銀行USD $13?
依USD $13 係以匯出款額計 還 是以每次定額計?

**打過去客服, 佢地淨係話匯美金返香港係由NY Citibank匯出去, 所以除非我有美國本土銀行戶口, 所以匯黎香港有中轉行收費但唔知幾多

有冇巴絲可以分享經驗 及 指教? 🙏🙏
不嬲講緊由hk citi匯美金去ib唔收錢

重來冇人講由ib匯美金去hk citi唔收錢wor
謝謝ching指教。

咁匯返黎係每次定額計 還是 以匯款額%(再cap某個數) 計🙏🙏
真係唔知,上次匯左1萬美金都係收左我13蚊美金
但匯其他貨幣又唔收wor
咁有趣?

ching匯出1萬美金被收左13蚊美金, 但匯出其他(例如咩?可否講講) 貨幣又冇收你中轉行charge ?
其實13蚊姐,咁介意做乜
你美金換得少,經ib都唔着數啦

有時人地提供左服務,比番少少錢人地都好正常

btw,jpy cnh都冇任何費用
同意ching 所言, $13美金都係$100港幣左右, 匯大額美金都係好細數。

係驚IB佢以匯款額以某個%計, 咁大額就好襟計。
正常來講呢種手續費唔會以%來計,都係固定收費

因為手續費唔同佣金
謝謝ching 指教🙏
想問問ib hk可唔可以transfer美金去cs international??

應該可以, 但可以先打去IB客服check check先

我一開始咁 應該係開account時禁錯野?
要去客服搞過...
13蚊美金係中間行Citi NY收手續費
個收費係固定
之前匯過美金都係收同一銀碼
係咪開戶時冇上IB簽名或冇記cheque入第一次金? 只用銀行過數開戶只限匯出至你開戶銀行過數果個戶口, 上去簽名就可以匯出你名下嘅其他銀行或金融機構。
謝謝ching提供資訊
之前都係匯返CITI HK
係呀 原來係咁
咁我搵日上去ib office先
提美元時,匯豐中間行固定收usd 10, 與匯款金額無關
我個 ib uk 係純粹網上開。可以匯出我名下嘅其他銀行或金融機構。
我好堅強ching - 不是收取usd$13嗎? 樓上有幾位ching 佢地都係話收usd$13而唔係usd$10,何解有咁嘅經驗? thanks
Citi usd13
Hsbc usd10
噢原來如此 !

咁果usd $10或$13會直接喺匯出果筆美元度扣數? 還是在IB 戶口扣數?

thanks
直接喺匯出果筆美元度扣數
明白。 謝謝回覆
屌 我出糧出美金 想直入美金入IB 問過哂得電匯呢個方法
啱啱終於試左 渣打收左我60蚊美金手續費
請問有咩方法唔洗咁蝕比銀行
求救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞