IB 匯出美金 返香港戶口

92 回覆
2 Like 0 Dislike
Hk Citi priority wire USD 免費
呢個緊要!
唔怪得搵唔到位置加 uk bank account
試過100蚊美金由ib返citi, 完整收返100蚊美金
唔知係咪多啲就會收?
願聞其詳喎Ching , 由Citibank New York匯錢返Citibank HK 要charge usd$100中轉行費用?

之前一直爬文都係講usd$13 或樓上另一位ching講$usd 10 (hsbc) /$usd 13(citibank) 而已。

usd $100 手續費 TT usd $100咪嚇死人?
我意思係我試吓由ib過美金入citi,所以過100蚊美金,如果佢扣手續我實收應該會少
而我完整收返100蚊美金,即係中轉行冇扣到我
你問問渣打係香港匯美金比香港其他銀行係咪用chats? 係就即係好似fps咁, 本地行轉本地行美金都係零手續費。
Ibhk 用006 citibank N.A. 係本地registered bank , 我問過hsbc 本地行過美金係用chats, 所以冇手續費。
渣打你可以開美金支票嗎? 如可以應該冇手續費(保險d最好問問ib客服先)
sorry ching 係小弟睇錯左 sorry sorry. 唔知你係幾耐之前, 因為爬文見人之前同你一樣case係冇扣手續費, 但後來又有人係相同情況下又扣左usd$13, 唔知係咪最近改左policy又或過左某個額就收usd$13。
我見到話收$13美金都係7月, 可能同數額有關。不過如果大額匯錢, 計晒手續費同兌換果2蚊美金都係IB贏晒。 當然用IB 應該各位ching都係投資為主, 走資都係其次嘅。
美金兑返港幣 落返香港戶口有冇手續費?
美元兌換番做港元收番相同commission, 大約2-2.5美元(每單兌換, 視乎金額), 出金港元應該冇手續費, 唔知有冇ching可以分享經驗
出hkd去香港銀行唔收任何費用,因為用fps
你入錢要等2個工作天先轉到出來,再匯錢番香港又要等1-2工作天,急用錢唔好咁搞

如果你有hsbc精選匯率,其實唔係差好多,又快又方便

當然你換其他貨幣ib都有着數
ching請問hsbc精選匯率係咪一般premier都可能有? 退是要jade premier? thanks
(唔記得係精選or特選)
我自己就冇hsbc特選匯率,聽人講係random抽。
jade唔洗特選都好靚啦

都係果句,你有10m hkd,一定用ib,因為order係係直出市場,ib都係賺你少少

你換1m hkd其實同銀行(我知citi相對化算)換唔會差好多
冇咁多cash開priority
問左ib 轉入轉出美金要去美國citi bank 所以一定有中轉banks 並唔係行chats
暫時只有電匯呢個方法 所以如果我只能夠硬食手續費 因為如果我係銀行將美金轉港紙先再入ib蝕匯水蝕得仲甘
換1m hkd 都差好遠
換大額,IB 係無敵
如果係 travel money, 每隻 currency 銀碼唔多,可以考慮 transferwise. 衰在要老作地址.
其實,有冇巴絲試過俾 transferwise freeze account?
有冇人試過ib出金去 英國/瑞士bank?
中間行手續費幾多?
算啦 一獲入落去俾大約兩舊水港幣 我都係咁
係咪無論匯幾多美金去hang seng acc 都係比兩舊港紙?
唔洗銀行手續費,因為係 local bank transfer: citi hk to HSBC hk
好cum計,有冇其他美股戶口介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞