其實拳王係好玩過街霸,只係snk好唔好彩執咗笠

193 回覆
16 Like 13 Dislike
咁多頁都只係得一個人提過唔係capcom snk既鐵拳

3D FIG同2D都唔同類別
點可以一齊比
打法連技方式都唔同
反而係無人提GGX

我明
其實我只係想講香港人講格鬥game永遠走唔出SF KOF
我自己就差唔多咩2D格鬥game都玩

你打2d咁多年 永遠xy軸咁走
無啦啦多左z軸比你走位
啲人唔慣咪唔玩 加上個陣畫質又唔靚
街霸啲角色平衡
拳王一個vt 兩格ex都扣成3份1多啲

你隻game入面好多隻都可以咁做就唔係唔平衡啦
而且隻隻玩法唔同
有啲玩輕腳輕拳蔡寶奇
有啲玩節奏就angel foxy
玩投技就藍帽vice大門
駁技就kyo 八神 香澄 k
你都唔會攞信長入面既傷害同lol個啲比啦

點可以一齊比
打法連技方式都唔同
反而係無人提GGX

我明

以前操開街霸個韓國肥仔poongko都轉左玩鐵拳7,
雖然去到鐵拳7佢都係玩番豪鬼哩D街霸人物

香港永遠都HIT唔起3D格鬥GAME,
遊戲可選擇人物比起香港3D格GAME玩家還要多
始終香港人打機都係即食, 唔會花太多心機練招,
上面有人話八神可以練成日, 鐵拳人物一個月都練唔到

點可以一齊比
打法連技方式都唔同
反而係無人提GGX

我明

無啦啦多左z軸比你走位

其實我都講緊2D
即係上面講既GG, 同廠既BB P4U
法國麵包既電擊 UNI MB
nitro+ blasterz 之類嗰啲

點可以一齊比
打法連技方式都唔同
反而係無人提GGX

我明

以前操開街霸個韓國肥仔poongko都轉左玩鐵拳7,
雖然去到鐵拳7佢都係玩番豪鬼哩D街霸人物

香港永遠都HIT唔起3D格鬥GAME,
遊戲可選擇人物比起香港3D格GAME玩家還要多
始終香港人打機都係即食, 唔會花太多心機練招,
上面有人話八神可以練成日, 鐵拳人物一個月都練唔到

其實嗰班職業既其實咩都玩
冇話淨打一隻
かずのこ嗰啲都有打鐵拳
之前好似贏左個for honor比賽

點可以一齊比
打法連技方式都唔同
反而係無人提GGX

我明

無啦啦多左z軸比你走位

其實我都講緊2D
即係上面講既GG, 同廠既BB P4U
法國麵包既電擊 UNI MB
nitro+ blasterz 之類嗰啲

你講既呢幾隻我唔知係咩
但係拳王街霸係香港盛行唔多唔少係因為漫畫同古惑仔形像既
見到呢度好多人話街霸簡單/無技術含量
真係笑到仆街

做咩笑自己玩街霸D廢GAME?

事實佢十年前真係一舊屎
比人hea 玩架wor
街霸啲角色平衡

而且隻隻玩法唔同
有啲玩輕腳輕拳蔡寶奇

淨係玩過街霸,唔清楚
但見個個人都係到吊urien barlog 等等既角
又見到打比賽好多人用呢啲角真係覺得街霸有啲...
街霸啲角色平衡

而且隻隻玩法唔同
有啲玩輕腳輕拳蔡寶奇

淨係玩過街霸,唔清楚

打比賽就肯定個個都用強角
尤其係職業嗰班
某程度上同收入有直接關係
8 強見到有6,7隻唔同角色已經偷笑
街霸啲角色平衡

而且隻隻玩法唔同
有啲玩輕腳輕拳蔡寶奇

淨係玩過街霸,唔清楚

尤其係職業嗰班

近排比賽好多necali guile,最有娛樂性係punk 既 karin 同bonchan既nash
兩隻都有玩,各有所好
拳王技術性高少少,d技都難出d
最記得初中玩覺得k999 d招難到pk
出極都出唔到

本身真係好迷拳王 覺得d人設都好靚
但當出到立體同埋卡通風果幾代已經粱柒到唔想玩
以前最鐘意用克拉克,帶cap帽黑超撻人果個,
覺得好撚型,去到後面幾集肥撚到
街霸啲角色平衡

而且隻隻玩法唔同
有啲玩輕腳輕拳蔡寶奇

淨係玩過街霸,唔清楚

尤其係職業嗰班

近排比賽好多necali guile,最有娛樂性係punk 既 karin 同bonchan既nash

The Last Nash
season 1 啲春麗 nash 消失晒
兩隻都有玩,各有所好
拳王技術性高少少,d技都難出d
最記得初中玩覺得k999 d招難到pk
出極都出唔到

本身真係好迷拳王 覺得d人設都好靚
但當出到立體同埋卡通風果幾代已經粱柒到唔想玩
以前最鐘意用克拉克,帶cap帽黑超撻人果個,
覺得好撚型,去到後面幾集肥撚到

初初2002都係玩k9999
淨係跳加重拳 有珠就爆金出龍手
得返小小血就出隱必
打左半年先慢慢係屋企買手制練招 嘈到比屋企人屌
拳王 角色故事吸引
角色又多 又有三打三打法 技又多
好難精練一隻 一定要練全隊
節奏仲快好多
我個人黎講鍾意玩kof多啲 但新既kof太on9
snk
無打過兩隻Game

不過音樂真係Kof 正好多

係得街霸4可以比一比

街霸2 d音樂咁經典都無人提
https://youtu.be/7Tla5BRf7f0
街霸啲角色平衡

而且隻隻玩法唔同
有啲玩輕腳輕拳蔡寶奇

淨係玩過街霸,唔清楚

尤其係職業嗰班

Punk隻karin真係好神
Kof 2002 Kim

02太好玩
八神藍帽七加社紅丸金家藩

02太好玩
八神藍帽七加社紅丸金家藩

隻隻都好有特色 技能同戰鬥系統又完整
邊隻好玩d我就唔評論喇
但我就肯定玩街霸既大部份都係00後或者90尾
因為10年前你想係機鋪搵部街霸玩都難

咁15年,20年前呢
唔係下下鬥年紀大就係good 架
gg系列先係最正
gg系列先係最正

呢個可能套系統太有個性,對於果時格鬥熱潮去到尾期,已經唔係太多人有心機去再學新系統,
我覺得人設同故事都好正,
果時住旺角,樓下3間機舖得一間有,
冇朋友打,
好彩有個成日見到嘅陀地仔有玩,
有得交流下,
不過都係得我同佢互挑
邊隻好玩d我就唔評論喇
但我就肯定玩街霸既大部份都係00後或者90尾
因為10年前你想係機鋪搵部街霸玩都難

咁15年,20年前呢
唔係下下鬥年紀大就係good 架

不過當年連啲文具鋪街巿菜檔都鬼鬼祟祟擺部街霸起度賺錢
相信好多7,80後都見過

雖然而家我認為GG好玩過SF KOF 好多
你地睇下高分少女 就知點解 sf 會紅

果時街霸第一集係198幾年出 ,

之前90年代初 , snk 先出 餓狼同 侍魂 ,

人地sf 出左幾年本身 ,

禁錯出左文 ,

sf 本身出左幾年已經有班 死忠 ,

之後snk 係91 開始出 格鬥game ,

91年 餓狼 ,92年餓狼2 , 龍虎之拳

93年 餓狼sp , 侍魂 , 94年 龍虎之拳2 , 拳皇94

95年 餓狼3 , 拳皇95 ...

同期 capcom 91至95 都係出sf2 同加強版 ,

加新角色 新系統 改平衡 之類 ,

snk 自己幾隻game d fan 自己友打自己友 ...

分散左自己d game 既fan ,

相反sf d fans 都仲係可以專心操同隻game

係格鬥game 黎講 , 唔同系統要操真係要時間 ,

去到97 , 98 係 capcom sf zero 唔爭氣 ,

所以先俾拳皇97同98 紅左 ...

利申 老野

其實果時SNK 不斷挑戰capcom 真係好有heart
同埋好肯去試新野,
餓狼嘅走線,
龍虎嘅放大縮細,爆衫,隱藏大招
餓狼2超必,
侍魂嘅武器系統,
去到拳皇開始捉到路,
到96開始大熟大勇,真係抵佢大熱的

我自己本身最鐘意玩反而係SF ZERO3

btw
有冇人記得豪血寺一族,雖然係曇花一現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞