其實拳王係好玩過街霸,只係snk好唔好彩執咗笠

193 回覆
16 Like 13 Dislike
如果真係要比較,我會揀街霸。

論劇情、招式,咁一定係KOF豐富好多。
不過,問題就係KOF 太複雜,太多招要記、仲有N款連技 (仲記得95京 變到 96京,嗰D乜咬物咬,煩到呢......),我真係有D覺得係比隻GAME 玩緊,而唔係我玩緊隻GAME。

反而街霸唔會記N咁多招,但考你嘅係擋招同距離嘅判斷,似係我玩緊隻GAME。

我自問就算讀書時打機,都係旨在同朋友輕鬆下、笑下對方而已,要我花太多心力去鑽研一隻GAME,真係不了。
你地睇下高分少女 就知點解 sf 會紅

果時街霸第一集係198幾年出 ,

之前90年代初 , snk 先出 餓狼同 侍魂 ,

人地sf 出左幾年本身 ,

禁錯出左文 ,

sf 本身出左幾年已經有班 死忠 ,

之後snk 係91 開始出 格鬥game ,

91年 餓狼 ,92年餓狼2 , 龍虎之拳

93年 餓狼sp , 侍魂 , 94年 龍虎之拳2 , 拳皇94

95年 餓狼3 , 拳皇95 ...

同期 capcom 91至95 都係出sf2 同加強版 ,

加新角色 新系統 改平衡 之類 ,

snk 自己幾隻game d fan 自己友打自己友 ...

分散左自己d game 既fan ,

相反sf d fans 都仲係可以專心操同隻game

係格鬥game 黎講 , 唔同系統要操真係要時間 ,

去到97 , 98 係 capcom sf zero 唔爭氣 ,

所以先俾拳皇97同98 紅左 ...

利申 老野

禁錯出左文 ,

93年 餓狼sp , 侍魂 , 94年 龍虎之拳2 , 拳皇94

snk 自己幾隻game d fan 自己友打自己友 ...

去到97 , 98 係 capcom sf zero 唔爭氣 ,

利申 老野

其實我覺得SNK咁多隻GAME入面,侍魂係幾有趣嘅作品,好想佢可以有新作 (我玩到天草降臨就無玩了)

另外,SF ZERO其實都唔差呀,
我小學時用Sega Saturn玩,對比番之前玩SF2,ZERO個節奏快好多、爽好多。

禁錯出左文 ,

利申 老野

其實我覺得SNK咁多隻GAME入面,侍魂係幾有趣嘅作品,好想佢可以有新作 (我玩到天草降臨就無玩了)

我小學時用Sega Saturn玩,對比番之前玩SF2,ZERO個節奏快好多、爽好多。

記得之前睇過POST ,

大約係講 侍魂 同 SF2 係同一個團隊做 ,

我睇下搵唔搵得番條LINK 先
拳王下下都玩跳入 都唔明有咩明咁好玩
街霸強調地面戰 連點入位打都已經有排諗 加上街霸集集都唔同玩法 啲combo集集都唔同連法 好玩過拳王好多

禁錯出左文 ,

利申 老野

記得之前睇過POST ,

大約係講 侍魂 同 SF2 係同一個團隊做 ,

我睇下搵唔搵得番條LINK 先

https://kknews.cc/game/anxbrv6.html
拳王下下都玩跳入 都唔明有咩明咁好玩
街霸強調地面戰 連點入位打都已經有排諗 加上街霸集集都唔同玩法 啲combo集集都唔同連法 好玩過拳王好多

街霸唔可以亂跳 , 唔係真係俾人昇死
拳王 = 玩招

街霸 = 拳腳就得
KOF 96-98 個期真係各有特色
個時Capcom 同 SNK 嘅格鬥game都好精彩
不過SNK 冇好似Capcom 咁開發 console game
反而自己搞 neogeo 64 同 pocket neogeo
搞到今時今日啲 3D 技術仲停留係PS2質素

去到今時今日
街霸5已經超越KOF14幾皮
隻KOF14完全係食老本加好大浸支那味嘅垃圾game
Kof14畫面真係柒到唔敢睇⋯死忠都買唔落
最鐘意98 同95
邊隻好玩d我就唔評論喇
但我就肯定玩街霸既大部份都係00後或者90尾
因為10年前你想係機鋪搵部街霸玩都難
細個時兩隻都唔中意

中意鐵拳
有無鐵拳fans喺度
街霸冇技術含量,kof平衡
呢個post d人係咪真係識玩格鬥game

個個年代既人個個都玩KOF
街霸無技術含量
當年

KOF淨係八神一套連招都可以練足一日

https://www.youtube.com/watch?v=KS7hkwbKmBM
睇左先再講啦.

又攞梅原大吾出黎
kof既打背 先讀 目押 大小跳
爆金連技
2002既angel掛牆
爆金紅必逆轉
自問sf無呢種快感

個個年代既人個個都玩KOF
街霸無技術含量
當年

KOF淨係八神一套連招都可以練足一日

https://www.youtube.com/watch?v=KS7hkwbKmBM
睇左先再講啦.

又攞梅原大吾出黎
kof既打背 先讀 目押 大小跳
爆金連技
2002既angel掛牆
爆金紅必逆轉
自問sf無呢種快感

https://youtu.be/ItIVAdV_niY
Justin wong 1v3 comeback
逆轉黎講呢個都算勁

講combo難度性zero無限loop都算高階
https://youtu.be/EA-LIkT1bKw
目押combo街霸都做到
如果街霸真係差
街霸就唔會成為每年evo最後一個賽事
如果拳皇真係咁好玩同balance就唔會淪落到做side tournament
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞