北海道圍爐區

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
紅葉既話,其實近近地北海道大學都有,只不過冇咁壯觀

今年五稜郭公園既樱花只可以隔住電視睇

第二波疫情之下既北海道神宮,出街真係搵命搏
本身想覆你話唔算難,回憶返都諗起有少少煩
果陣做好多資料搜集,首先係定山溪觀光中心予約一個鐘一班,搭去豐平峽電動車既巴士,無呢架車都唔知點入去
但係紅葉期好多自駕揸入去等停車位,架巴士就停撚左喺度

入到去再排隊買電動車飛,再排隊搭電動車就入到去

不過入到去就爽爆
我回程係行返隧道出去半個鐘
的確,所以話景點不多或者散
北海道睇銀杏滿開既時間又難夾紅葉期
紅葉一般十月中開,銀杏要十月尾
夏天去係咩感覺
刻板印象左北海道=冬天先岩去
諗住疫情好啲之後隔一排去 應該冬天去定夏天去會好啲?
冬天凍到傻 睇你點
個景就靚爆 交通隨時乜都無
想嚟個北海道環島鐵道遊
但冬天有雪睇
夏天既北海道其實好舒服, 可以去美瑛富良野睇花田, 陽光好但天氣唔算好熱, 上次去咁岩札幌大通公園有祭典, 幾條街都有巡遊, 幾好feel
除左雪之外,仲有好多野睇既
留喺北海道半年,我反而唔係咁鍾意落雪
傳說中既小丑漢堡係咪真係好好食?
味道唔錯
試過肉漢堡,有啲滯
嗰隻土方歲三漢堡冇得賣
其實間野喺邊?
未試過湯咖哩同小丑漢堡有點遺憾
喺函館有好多間分店
函館朝市有其中一間,五稜郭公園又有,紅磚倉庫又有……
仲密過老麥

幾多人
本身七月去稚內禮文島
好想瘋狂食海膽飲牛奶

夏天真係好短暫,依家開始秋天了
其實唔難只係你要有耐性,同埋起碼分三日坐
札幌(旭川)<>網走,網走<>釧路,釧路<>札幌
一日得幾班車要夾好時間
冬天去要諗定plan B萬一大風雪停駛點算
注意網走係無大巴落釧路(定係我搵唔到?),你要諗方法去左 北見 嗰度才有大巴落釧路

宗谷本線終點稚内係掘頭路你一定要U-turn返名寄定音威子府(唔肯定有因無認真查證)先有大巴去網走或其他大城市
所以我鍾意北海道既夏天多啲
我舊年19年2月18日在網走坐破冰船要出到大海(起碼10幾20分鐘)先有大面積冰塊,之前去北浜駅外海一塊冰都無,一星期後在阿寒湖遇到一家講廣東話既遊客他們說剛去左睇流冰仲俾埋相我睇話已溶左大半只係差多一個星期
另有朋友在18年相同時間去,唔單止北浜駅外大海完全結冰佢之後坐既破冰船船長話網走外海被冰封隻船出唔到大海只可在沿岸行下
對香港人來講白汒汒雪景吸引力大過綠油油草原景

富良野

遠輕駅
咁又係
如果住番幾個月,你對雪一定會改觀
喺香港,睇到藍天白雲既日子通常都係熱屎辣辣,但係喺北海道,你可以舒舒服服咁欣賞到
講起破冰船,另一樣好值得玩嘅嘢係浮冰walk
著住潛水衣行落啲浮冰度玩
一班人去嘅話仲可以一齊跳穿塊浮冰跌落海

仲有很多道民幾鍾意去夏威夷
邊度有咁玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞