北海道圍爐區

1001 回覆
38 Like 4 Dislike

多謝你既介紹

因為上次搭巴士喺留萌十字街落車,去左黃金岬方向,miss左道の駅嗰邊

下次會去試,順便睇埋鹹蛋黃既日落

仲有,聽講留萌既壽司都好出名

是日青池
I thoroughly recommend you read "Hokkaido Travel Guide" in your own time. It's a wonderful guide to Hokkaido written by Selena Grace Moretz, Chlle Gomez and Dua Lipa.

旭川既黃昏,旭橋背後仲有大雪山
下回預告:神居古潭
講起青池,真係諗番起當年幾咁絕頂on9

話說一朝早去美瑛,食埋飯
等左6個鐘傍晚有一班車去睇青池夜燈,
真係得一班
回程車又係一班

兩班車差距無多無少係5分鐘

落車跑去望一眼之後就衝番出去上車走
miss 左就留係深山走唔到

真係完全對自由行好唔friendly 既地方,諗番起真係惡夢自己點解咁on9
響和商食過一次鯨魚肉, 好難食
自駕會方便啲
不過個陣我跟one day tour
冬天青池唔算太靚
我去果期係2月冬天無one day tour
問左旅客中心都話得呢個方法

果陣仲要超凍係室外留唔到多過10分鐘落緊大雪

後尾睇番好似個池附近有個酒店,只係酒店d 遊客先會去到睇夜燈

anyway 我覺得唔太靚,吹大左
Yuppp!仲睇左條唔知咩名既瀑布[img]https://na.cx/i/MvisgYv.png[/img]
其實有三四班巴士來往白金温泉同旭川,不過要好留意時間

梗係夏天去白金温泉著數啲啦,你可以沿白樺街道歩行去道の駅又得,去白髭の滝或者不動の滝又可以

冬天真係少啲地方去,雖然係靚
就係白鬚瀑布
夏天好似去農場睇花好D
我幾年前係臨時朝早改行程旭川去青池
搭巴士兩個鐘咁濟,中間差距二十分鐘左右
夏天靚但都係趕頭趕命咁,可惜啲相影得好差
跟住搭返兩個鐘返旭川

checkout左之後2日都有雲海

神居岩

過多一兩個月就有紅葉睇
你有冇巴絲係長居係北海道可以分享可日常生活有冇咩不便
唔只北海道,全日本都實行既垃圾分類,你唔會好似香港咁隨意掉垃圾,因為清潔公司由星期一至五會喺屋外既垃圾箱收集唔同類型既垃圾,區區都有唔同,所以搬左第二區,就要知道逢星期幾收咩類型既垃圾,仲有可燃燒垃圾或者不能循環再用既垃圾,要用指定垃圾袋,要去便利店或者超市買。而其他可回收垃圾用透明膠袋裝住就得,當然區區唔同啦。仲有,出面啲垃圾箱只可以俾該棟大廈既業主或者租客用。如果喺街度製造左啲垃圾,就要返屋企分類。

仲有,如果住北海道既市郊或者鄉村,通常都會去大既shopping mall買野,仲係買夠一星期既餸,撞正落大雪,再入多啲貨。因為舖頭唔會好似市區咁密,而且同屋企距離唔短,閒閒地5-10k路程,甚至更遠。
住宅果到,可燃不可燃呢D點分. 係咪有會有個表或者而家APP之類既野.
https://www.city.sapporo.jp/city/chinese/garbage.html
以札幌市政府為例,有垃圾分類指南
其實每個市村町都有
好掛住北海道

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞