[討論]超人Ultraman [6]変幻自在、神秘の光!

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
就咁聽個衝突位都覺得正
geed令人要返工已經係一個衝突
但都係生活方式唔同
依家係處事同道德價值觀
其實講到呢樣野就有啲左膠思想開始岀現
細個睇超人就覺得 超人打死怪獸天經地義
但大個左再睇返 就會諗其實超人憑咩可以決定怪獸/外星人既生死 有啲怪獸仲係比人操控先會破壞
如果以怪獸既角度黎睇 超人其實係一班殺人犯黎
係,
從來無人賦予,
或者有能力賦予超人有合法致命武力
超人殺怪獸
同人殺動物
其實好接近
下集應該係遙輝唔肯變身,所以Z焗住用原始型態
預告係出Z基本form
好有可能係遙輝唔想打
Z就同佢分離 自己跳出嚟打
田口話劇情之後會有意想不到嘅人物登場,我估就係負責開解遙輝
btw今集King Joe出動之後特登影住葉虎
唔知點解 我覺得會係80
可能因為新果套galaxy fight有佢份
今集廣播劇又講飛虎
ZERO初出道 LEO認可佢就係因為佢頂住舊石保護左隻細怪獸

可能要搵人教下Z呢個道理
睇完今集就諗起上個星期zero one講惡意嘅傳播
有cosmos技都冇用
咁隻怪已經係撞爆左棟大廈
唔可能冇死人
唔會放過佢啦
就算唔變身打
Storage既立場一樣係要消滅佢
其實睇翻第一隻red king係喺冇人搞佢隻蛋嘅情況下無啦啦走出嚟周到破壞 同遙輝老豆喺怪獸襲擊之下保護遙輝同佢老母喺本質上都幾大分別
咁喺超人嘅角度消滅立心不良嘅怪獸都係天經地義 所以會唔會係遙輝過份代入
不過都係好值得反思嘅一集 如果遙輝嘅迷失位係想做大愛左膠 掙扎保護地球係咪一定要傷害怪獸 咁幾有興趣想睇佢會點樣突破呢個心理關口同得出一個點樣嘅結論
究竟超人一直履行緊嘅「正義」係咪真正嘅正義
一開始啲人咪爆咗佢屋企
啱啱睇翻原來係播主題曲之前嘅事
柒咗自膠先
又就快要開新po
https://youtu.be/dnI8EOX6Oo8
我都想見佳亞
好鍾意呢d坐喺超人隻手一齊飛嘅畫面
諗起07年校園瘋神榜
長野博變迪加載住班高中生一齊飛
其實你帶佢飛離地球咪得(之前有某啲超人集數啲怪獸都係帶走就算),不過劇情所限,好難做到咁多唔同選項
即係你殺左隻攻擊人既獅子,你會唔會內疚?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞