仆街上司有咩特徵

328 回覆
624 Like 11 Dislike

禿頭
冇系統
講電話大大聲
口講一堆過氣專有名詞扮專業
對老闆就做狗, 對同事扮大牌
冇人想同佢食lunch
唔好問啦,我叫你做就做啦
其實不論男女
心地唔好
就已經夠仆街
收到內幕消息唔預先話你知,等你仆街佢就笑笑口咁話:乜我冇話你知咩?
比鑊你踏,轉頭又扮唔記得
琴日講完今日又第2個version

下屬的功勞被上司佔為己有(部下の手柄は上司のもの)

上司的失敗卻是下屬的責任(上司の失敗は部下の責任)

- 《半澤直樹》(2016)

新入職就當你識曬公司所有野
唔撚教你
https://youtu.be/I2upT_E_Rrw

Respect個打工仔
好多人對住仆街上司敢怒不敢言
佢直頭報復埋個仆街上司
呢單case發生完個排,啲仆街上司突然對員工好nice
冇WFH
公司時間外wtsapp
唔覆會有說話聽

有事問佢唔覆
有咩事就你錯
賺到錢就佢醒

捉email語氣唔夠好
對客講既說話唔啱佢心水

睇唔起下屬
Exact7ly
我都想好似半澤咁勇
我地係咪同事黎㗎?
呢個係我上一份工嘅老細
搶下屬功勞都話好common,最難頂既係唔抵得你做到單野阻9住曬,email問野black and white都可以老奉唔覆,打電話又唔聽,都唔旨意話教野,你想做野既個時淨係識阻q住曬,拖到下年,真係慘過做狗
1. 見你做錯都唔出聲,到炒車果陣就響大sir面前篤鳩你、再show off扮拯救世界

2. 話就話睇好你、會培訓你,但交project比你跟,就話「我識,但我唔會教你」,到deadline果陣交唔到佢想要嘅野就開會處刑

3. 事前已經同人開哂會、傾好哂個project點run、點解要咁run,但完全冇同你講,然後搵日突擊問你野但答唔出就又處刑

4.明明已經親口批准左話可以停機做某某檢查,但到後面嘈交爆獲就話自己冇講過

5. 做緊你考牌需要做嘅project,係咁講話會培訓你、幫你簽紙考牌,但事實上一個都唔比你跟

不能盡錄
我小學個仆街老師就係咁嘅樣
食老處女
單身臭系
單身阿姐+1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞