三十一張世界名人/政客少年照

541 回覆
761 Like 4 Dislike

個樣比到既感覺係係街邊蹲係到食往口煙既鄉下佬

果時佢真係一個鄉下佬黎
佢老豆比人批鬥果時
佢走左去知青下鄉避風頭
去左陝西住山洞耕田掘天然氣井

Teresa May

Margaret Thatcher

昂山素姬

默克爾

蔡英文

may都算唔錯喎

新鐵娘子
高質post

好似hugh grant
周恩來

拍蠔

中共唯一一個好d既人
唔係佢,中國應該無可能走到依家咁
佢都唔知執左幾多毛澤東手尾同豬頭骨

巴打又有所不知,其實佢先係中共最人面獸心、最無腰骨嘅仆街冚家鏟

早年殺人全家、文革簽紙批准紅衛兵鬥佢細佬、養女,之後走出嚟扮無辜、受害者

條友太多仆街事蹟,返屋企再講

周恩來

拍蠔

中共唯一一個好d既人

巴打又有所不知,其實佢先係中共最人面獸心、最無腰骨嘅仆街冚家鏟

早年殺人全家、文革簽紙批准紅衛兵鬥佢細佬、養女,之後走出嚟扮無辜、受害者

雖然個post好似沉咗但我都係咁意講吓周恩來有幾仆街,等依家啲人唔好咁易俾中共所矇騙

首先係佢殺中共黨員顧順章一家;喺中共成立初年、二十年代至三十年代左右,自1923年孫文搞聯俄容共,容許共產黨員以個人身分加入國民黨後,大批地下共產黨員就滲入咗成個國民黨,乃至往後嘅國民政府。除此之外,中共亦搞咗個類似蘇聯「KGB」嘅特務組織「中共中央特科」,負責滲入社會各個界別幫共產黨做間諜工作,而顧順章就係其中一員。

1927年蔣中正「清黨」之後,顧順章就同周恩來負責喺上海做間諜,顧順章亦做到相當高層,知道好多中共嘅資料;但1931年顧順章俾國民政府捉咗,而且爆哂共產黨啲特務成員資料出嚟;周恩來為咗懲治「金手指」,就帶隊殺哂顧順章一家十九口。顧順章雖然叛變國民黨,但幾年後都俾蔣中正下令槍斃。

先唔講周恩來一路以嚟做牆頭草見風使舵,到因為「伍豪啟事」而對毛澤東搖尾乞憐做哈巴狗;1959年,大躍進開始餓死人,周恩來就暗示彭德懷「屌毛澤東老母」(原文輯錄;廬山會議彭德懷開毛澤東波真係「操佢娘」);到彭德懷俾毛澤東整治就踩多腳、落井下石,直腸直肚嘅彭德懷就咁俾周恩來跣一鑊,所以鬧佢「老奸巨猾」。(後來彭德懷就因為呢件事喺文革俾人鬥死咗)

去到三面紅旗仆直、大躍進餓死四千五百萬人,毛澤東驚過唔到收尾果幾年,又驚俾人鞭屍、遺臭萬年(赫魯曉夫批判史太林,前車可鑑);就開始盤算搞文革。但文革發動前果幾年(1962-1965),周恩來見毛澤東威望不再,就聯同劉少奇、鄧小平果班架空毛澤東;但到知道毛澤東要搞文革,佢就拿拿淋歸返老毛果邊去鬥自己班幕僚(事實上冇周恩來認頭文革根本搞唔成,因為原本搞文革果班除咗老毛林彪之外,其他人如四人幫、陳伯達、康生都係蝦兵蟹將。)

到文革真係爆發,紅衛兵大串連、炮打司令部果啲佢全部事前都知,亦冷冷睇住自己啲「同志」俾人鬥。周恩來為咗文革唔好革到佢頭上,就連江青叫紅衛兵鬥自己細佬周恩壽、自己養女孫維世佢都OK、甚至有份簽紙通過呢個決定;後來孫維世簡直俾人鬥死埋。

周恩來實在做過太多仆街嘢實在不敢盡錄,基本上佢自1942年延安整風俾老毛鬥到仆街之後就成世做佢隻狗,老毛要佢檢討就檢討;奴才到聽到老毛休克自己連屎都瀨埋(睇毛澤東私人醫生李志綏回憶錄講);更為甚者,晚年就算生膀胱癌,老毛唔俾佢醫都係聲都唔敢聲。明明自己係個人面獸心嘅仆街冚家鏟,就「又要做雞又要拎貞節牌坊」,明明文革佢有份搞,而且搞得最落力,到文革俾人反就扮哂受害者、為世所逼;慘得過佢死咗仲有班人喺天安門悼念佢搞到俾人打一身,人民都算俾呢條仆街呃得透。

其實點解後世覺得周恩來係好人,主要都係因為鄧小平。鄧小平為咗令人唔好否定老毛時期嘅中共,就搵咗個周恩來出嚟粉飾太平,寫到佢有咁好得咁好,係奸人當道佢為咗大局先逼於就範云云…等啲人以為老毛時期中共都有好人。收皮啦,老毛時代最仆街、最偽善果個就係周恩來;就算林彪、江青都冇周恩來咁仆街。

如果巴打想知多啲,我強烈推薦你睇高文謙寫嘅《晚年周恩來》,你睇完就會知道呢條仆街明明原本靚仔有才華,淪落到變成老毛一隻哈巴狗嘅成狗之路。

張靈甫

蔣緯國
周恩來

拍蠔

中共唯一一個好d既人

到文革真係爆發,紅衛兵大串連、炮打司令部果啲佢全部事前都知,亦冷冷睇住自己啲「同志」俾人鬥。周恩來為咗文革唔好革到佢頭上,就連江青叫紅衛兵鬥自己細佬周恩壽、自己養女孫維世佢都OK、甚至有份簽紙通過呢個決定;後來孫維世簡直俾人鬥死埋。

周恩來實在做過太多仆街嘢實在不敢盡錄,基本上佢自1942年延安整風俾老毛鬥到仆街之後就成世做佢隻狗,老毛要佢檢討就檢討;奴才到聽到老毛休克自己連屎都瀨埋(睇毛澤東私人醫生李志綏回憶錄講);更為甚者,晚年就算生膀胱癌,老毛唔俾佢醫都係聲都唔敢聲。明明自己係個人面獸心嘅仆街冚家鏟,就「又要做雞又要拎貞節牌坊」,明明文革佢有份搞,而且搞得最落力,到文革俾人反就扮哂受害者、為世所逼;慘得過佢死咗仲有班人喺天安門悼念佢搞到俾人打一身,人民都算俾呢條仆街呃得透。

其實點解後世覺得周恩來係好人,主要都係因為鄧小平。鄧小平為咗令人唔好否定老毛時期嘅中共,就搵咗個周恩來出嚟粉飾太平,寫到佢有咁好得咁好,係奸人當道佢為咗大局先逼於就範云云…等啲人以為老毛時期中共都有好人。收皮啦,老毛時代最仆街、最偽善果個就係周恩來;就算林彪、江青都冇周恩來咁仆街。

如果巴打想知多啲,我強烈推薦你睇高文謙寫嘅《晚年周恩來》,你睇完就會知道呢條仆街明明原本靚仔有才華,淪落到變成老毛一隻哈巴狗嘅成狗之路。

巴打,想問下如果想重頭認識一次國共史,有咩書推介

國民黨黨史太長,要study嘅人物非常之多(如果包埋依家果批)
我自己就畫五個時期,第一就孫文時期、第二就蔣中正大陸時期、第三就蔣中正台灣時期、第四就蔣經國、第五就台灣解除戒嚴後(李登輝/馬英九)執政時期

第一個時期國民黨兩個關鍵人物,孫文同宋教仁;但由1894年孫文創立興中會起,基本上國民黨都係孫文搞個人崇拜嘅產物嚟,所謂黨只係空殼;國民黨左右派都要聽孫文話。

第二個時期都係兩個關鍵人物,汪精衛同蔣中正;呢段時期就最精彩,國民黨亦都係最複雜嘅時期,因為黨派林立 我推介惲逸群嘅《蔣黨真相》,介紹哂蔣中正時期cc系、桂系、嫡系、藍衣社...etc、黃仁宇嘅《從大歷史的角度讀蔣介石日記》,研究蔣中正基本上呢本必讀 、仲有李宗仁嘅《李宗仁回憶錄》、 張有朋嘅《蔣介石與汪精衛的絕世祕密》

第三、四、五個時期我就冇乜書推介,但蔣經國嘅《風雨中的寧靜》幾好睇

共產黨我就真係大把書推介

首先係張戎嘅《毛澤東 : 鮮為人知的故事》,講毛澤東生平,基本上從毛澤東生平出發去睇成個中共發展;呢本書真係好好睇,我睇過幾次

之後就我上面都有提嘅李志綏《毛澤東私人醫生回憶錄》,五十年代起記錄哂毛澤東生活上嘅一舉一動,又係好好睇,但少少冗長

然後戴鴻超嘅《槍桿、筆桿和權術 : 蔣介石與毛澤東治國之道 》,呢本唔係好關歷史事,但係評價、比較毛蔣二人,又係

再嚟高華嘅《紅太陽是怎樣升起的 : 延安整風運動的來龍去脈》,讀共史一定要讀延安整風

上面係我睇過覺得好好睇,如果講簡潔易明/入門,就松本一男嘅《毛澤東一生》、《周恩來一生》

如果講第二次國共戰爭,就張正隆嘅《雪白血紅》;但呢本書我自己覺得有啲悶

如果講鄧小平時代同六四,就趙紫陽嘅《改革歷程》同張萬舒嘅《歷史的大爆炸 : 「六四」事件全景實錄》

大概係咁上下
周恩來

拍蠔

中共唯一一個好d既人

巴打,想問下如果想重頭認識一次國共史,有咩書推介

國民黨黨史太長,要study嘅人物非常之多(如果包埋依家果批)
我自己就畫五個時期,第一就孫文時期、第二就蔣中正大陸時期、第三就蔣中正台灣時期、第四就蔣經國、第五就台灣解除戒嚴後(李登輝/馬英九)執政時期

第一個時期國民黨兩個關鍵人物,孫文同宋教仁;但由1894年孫文創立興中會起,基本上國民黨都係孫文搞個人崇拜嘅產物嚟,所謂黨只係空殼;國民黨左右派都要聽孫文話。

第二個時期都係兩個關鍵人物,汪精衛同蔣中正;呢段時期就最精彩,國民黨亦都係最複雜嘅時期,因為黨派林立 我推介惲逸群嘅《蔣黨真相》,介紹哂蔣中正時期cc系、桂系、嫡系、藍衣社...etc、黃仁宇嘅《從大歷史的角度讀蔣介石日記》,研究蔣中正基本上呢本必讀 、仲有李宗仁嘅《李宗仁回憶錄》、 張有朋嘅《蔣介石與汪精衛的絕世祕密》

第三、四、五個時期我就冇乜書推介,但蔣經國嘅《風雨中的寧靜》幾好睇

共產黨我就真係大把書推介

首先係張戎嘅《毛澤東 : 鮮為人知的故事》,講毛澤東生平,基本上從毛澤東生平出發去睇成個中共發展;呢本書真係好好睇,我睇過幾次

之後就我上面都有提嘅李志綏《毛澤東私人醫生回憶錄》,五十年代起記錄哂毛澤東生活上嘅一舉一動,又係好好睇,但少少冗長

然後戴鴻超嘅《槍桿、筆桿和權術 : 蔣介石與毛澤東治國之道 》,呢本唔係好關歷史事,但係評價、比較毛蔣二人,又係

再嚟高華嘅《紅太陽是怎樣升起的 : 延安整風運動的來龍去脈》,讀共史一定要讀延安整風

上面係我睇過覺得好好睇,如果講簡潔易明/入門,就松本一男嘅《毛澤東一生》、《周恩來一生》

如果講第二次國共戰爭,就張正隆嘅《雪白血紅》;但呢本書我自己覺得有啲悶

如果講鄧小平時代同六四,就趙紫陽嘅《改革歷程》同張萬舒嘅《歷史的大爆炸 : 「六四」事件全景實錄》

大概係咁上下

哇巴打係業餘為興趣讀?資料詳盡受益良多,mark已book

興趣
好似啲人追劇/睇戲咁,我同佢哋一樣係為咗解悶,只係順便學嘢而已
因為我本身對真係發生過嘅事情(姐係歷史)比較有興趣,劇集/電影呢啲虛構情節我麻麻哋(代入感問題
姐係可能我上網睇鬼故未必驚,但我睇危險人物就嚇到瀨屎,因為書上嘅事係真係發生過喺呢個世界,果種代入感真實好多、從而感受都深好多

好喇有啲離題,最後容許我宣傳多一次我嘅講故仔post
https://lihkg.com/thread/189313/page/1
史太林後生
之前沈旭輝post 過

拉莫斯
希拉利真係有種氣質

阿婆後生真係幾好j
古巨基
周恩來

拍蠔

中共唯一一個好d既人

求教
周恩來

拍蠔

中共唯一一個好d既人

求教

自膠
卡斯特羅

我偶像

蔣緯國

型撚到
德式制服
卡斯特羅

我偶像
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞