三十一張世界名人/政客少年照

541 回覆
761 Like 4 Dislike
有無習種睇?

左習近平、右馬英九

馬英九後生成個李敏鎬

我就話係黃秋生 後生依家都係

第一個似拉莫斯
巴打點睇陳獨秀?佢好似係共產黨清泉咁
昂山素姬真係同毛姨姨好似樣

隆美爾

記得蘇聯朱可夫都好型

創黨元老之一,後尾俾共產黨踼走咗
希拉利後生識打扮下應該做到女神

Teresa May

Margaret Thatcher

昂山素姬

默克爾

蔡英文

may都算唔錯喎

蔡英文成個c9村姑look

其實係

早年佢創立中共嘅原因係真係相信共產主義可以救國救民。然而,後來佢因為所謂「民族風骨」、同唔妥史太林專制獨裁,不滿中共一直接受共產國際啲錢(甚至有鴉片*)而被共產黨逼害。雖然係咁,但果時佢只係轉型「托派」,始終對共產主義有期望。

*題外話,中共喺延安時代為咗搵錢種鴉片;基本上係毫無原則可言。

去到被國民黨捉咗去坐監,監獄內深切反省、又做咗好多研究。到放監出嚟,國民黨願意畀一官半職佢、共產黨亦只要陳獨秀承認過往錯誤,就願意畀佢返黨、再到胡適邀請佢去美國;但佢拒絕哂以上嘅offer,只係退隱山林,教書教到佢過身為至。而且,去到佢晚年,佢嘅意識形態亦變成一個自由主義信徒;當初佢同胡適創立新青年、推動新文化運動、後來因意識形態不同而分道揚鑣;但到最後都係殊途同歸。

其實佢呢種意識形態嘅轉變好值得人反思;由馬克思主義者、再到托派、再成為自由主義者。就我嚟睇,基本上佢只係一個誤蹚政治渾水嘅學者;唔係一個政治家、唔係一個鬥爭者,亦唔係一個見利忘義嘅小人。

btw,youtube有輯毓民主持嘅歷史在笑,有幾集係專講陳獨秀,巴打有興趣可以聽吓
高質post留名

其實係

早年佢創立中共嘅原因係真係相信共產主義可以救國救民。然而,後來佢因為所謂「民族風骨」、同唔妥史太林專制獨裁,不滿中共一直接受共產國際啲錢(甚至有鴉片*)而被共產黨逼害。雖然係咁,但果時佢只係轉型「托派」,始終對共產主義有期望。

*題外話,中共喺延安時代為咗搵錢種鴉片;基本上係毫無原則可言。

去到被國民黨捉咗去坐監,監獄內深切反省、又做咗好多研究。到放監出嚟,國民黨願意畀一官半職佢、共產黨亦只要陳獨秀承認過往錯誤,就願意畀佢返黨、再到胡適邀請佢去美國;但佢拒絕哂以上嘅offer,只係退隱山林,教書教到佢過身為至。而且,去到佢晚年,佢嘅意識形態亦變成一個自由主義信徒;當初佢同胡適創立新青年、推動新文化運動、後來因意識形態不同而分道揚鑣;但到最後都係殊途同歸。

其實佢呢種意識形態嘅轉變好值得人反思;由馬克思主義者、再到托派、再成為自由主義者。就我嚟睇,基本上佢只係一個誤蹚政治渾水嘅學者;唔係一個政治家、唔係一個鬥爭者,亦唔係一個見利忘義嘅小人。

btw,youtube有輯毓民主持嘅歷史在笑,有幾集係專講陳獨秀,巴打有興趣可以聽吓

有啊 我覺得陳獨秀係一個真係知識分子,而佢又想貢獻到(我覺得啦)

生成霸氣 必成傳奇

屌你老味

男兒口大食四方
金正日個樣
仲未見到古巨基
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞