三十一張世界名人/政客少年照

541 回覆
761 Like 4 Dislike
屌前面班仆街 字多又唔撚cut quote
入黎睇圖變左文字金鋼棒

史大林型到傻

zayn malik
巴打點睇而家所謂嘅江派同習派?
有無詳細分析,願聞其詳。

蔣緯國

當年蔣緯國去德國當兵影嘅相

民國第一美男了
周恩來

拍蠔

中共唯一一個好d既人
唔係佢,中國應該無可能走到依家咁
佢都唔知執左幾多毛澤東手尾同豬頭骨

胡耀邦呢

何鴻燊

又係佢

年輕時期黃秋生

詳細分析就冇啦,鳩up幾句都得嘅

由於呢啲係時事議題,如果要分析得有理有據要從好多角度出發(世界局勢、中國經濟、中共人事變動…等等呢啲表面現象去抽絲剝繭)

一開始講咗我嘅估計先:冇所謂習派鬥江派;可能以前有,但依家已經被習近平掃平。因為如果剩係從歷史角度出發,根據往績,做得到中共「核心」就意味一樣嘢:冇人鬥得贏佢。

中共歷史上有四個核心:遵義會議後嘅毛澤東;1935年至1976年嚟博古、王明、張國燾、彭德懷、劉少奇、鄧小平、林彪等中共高層全部俾老毛鬥倒哂。

第二個核心就係十一屆三中全會後嘅鄧小平;鬥倒咗華國鋒之後,先一手捧起胡耀邦、趙紫陽,再一手拉返佢哋落嚟,話就話退隱但都係做太上皇做到收尾果幾年。

第三個核心就1995年起嘅江澤民,十幾年內一直扶植自己嘅心腹上位,喺中共令所謂江派盤踞,又積極打政敵如陳希同,令佢順利坐完任期之餘,喺胡錦濤時代亦有舉足輕重嘅影響力。

睇上面啲例子就知道,喺中共做到所謂「核心」係有幾層意思:一、係中共入面最有權威嘅人物;唔似華國鋒、胡錦濤呢啲跛腳鴨,或者胡耀邦、趙紫陽呢啲俾太上皇綁手綁腳。二、以上嘅人都係要掃除所有政敵先成為核心,而佢上位後亦唔會對之後嘅政敵手軟。

總括嚟講,中共有冇所謂「江派」、「習派」呢?我信有,中共個個各懷鬼胎,只為利益而相同,點會冇形形色色嘅利益集團呢?但從歷史角度出發,自從一個人成為所謂核心之後就好難有人會鬥得贏佢。因此,即使依家都有所謂「江派」存在,但除非有咩巨變,如果唔係我相信中共嘅人亦冇呢個膽量去鬥當代皇帝,只會安安份份撈油水。

歷史上可能有「中國的赫魯曉夫」(劉少奇);但從未有「中國的勃列日涅夫」

詳細分析就冇啦,鳩up幾句都得嘅

由於呢啲係時事議題,如果要分析得有理有據要從好多角度出發(世界局勢、中國經濟、中共人事變動…等等呢啲表面現象去抽絲剝繭),但我只從歷史角度出發,按照客觀事實做主觀判斷,費事亂吹水

一開始講咗我嘅估計先:冇所謂習派鬥江派;可能以前有,但依家已經被習近平掃平。因為如果剩係從歷史角度出發,根據往績,做得到中共「核心」就意味一樣嘢:冇人鬥得贏佢。

中共歷史上有四個核心:遵義會議後嘅毛澤東;1935年至1976年嚟博古、王明、張國燾、彭德懷、劉少奇、鄧小平、林彪等中共高層全部俾老毛鬥倒哂。

第二個核心就係十一屆三中全會後嘅鄧小平;鬥倒咗華國鋒之後,先一手捧起胡耀邦、趙紫陽,再一手拉返佢哋落嚟,話就話退隱但都係做太上皇做到收尾果幾年。

第三個核心就1995年起嘅江澤民,十幾年內一直扶植自己嘅心腹上位,喺中共令所謂江派盤踞,又積極打政敵如陳希同,令佢順利坐完任期之餘,喺胡錦濤時代亦有舉足輕重嘅影響力。

睇上面啲例子就知道,喺中共做到所謂「核心」係有幾層意思:一、係中共入面最有權威嘅人物;唔似華國鋒、胡錦濤呢啲跛腳鴨,或者胡耀邦、趙紫陽呢啲俾太上皇綁手綁腳。二、以上嘅人都係要掃除所有政敵先成為核心,而佢上位後亦唔會對之後嘅政敵手軟。

總括嚟講,中共有冇所謂「江派」、「習派」呢?我信有,中共個個各懷鬼胎,只為利益而相同,點會冇形形色色嘅利益集團呢?但從歷史角度出發,自從一個人成為所謂核心之後就好難有人會鬥得贏佢。因此,即使依家都有所謂「江派」存在,但除非有咩巨變,如果唔係我相信中共嘅人亦冇呢個膽量去鬥當代皇帝,只會安安份份撈油水。

歷史上可能有「中國的赫魯曉夫」(劉少奇);但從未有「中國的勃列日涅夫」

補返句先

中華人民共和國香港特別行政區第三任首長梁振英
攝於八十年代

成個賊咁

你真係唔識佢?

中華人民共和國香港特別行政區第三任首長梁振英
攝於八十年代

成個賊咁

你真係唔識佢?

邊個唔識 梁特首吖嘛
全部人個樣都好好睇

做政治人物通常靚仔/女先成功

游b

more
20. 現任敘利亞總統巴沙爾。

21. 第三十六任巴西總統羅塞夫,1970年因參與革命組織「馬克思主義游擊隊」而被軍政府逮捕。

22. 聖雄甘地,攝於1887年。

23. 現任沙地阿拉伯國王薩勒曼,攝於1954年。

24. 現任日本首相安倍晉三(左下方)與其家人,攝於1956年。

25. 若望·保祿二世少年照。

26. 第五任伊拉克總統侯賽因。

27. 第十任羅馬尼亞共產黨中央委員會總書記壽西斯古。

28. 現任以色列總理內塔尼亞胡,正與時任以色列總統夏札爾握手,攝於1972年。

29. 現任伊朗總統羅哈尼,攝於七十年代。

30. 第十八任南韓總統朴槿惠(後方),與其家人合照。

31. 第六十七任美國國務卿希拉莉,攝於1969年。

朴槿惠
有無習種睇?

左習近平、右馬英九

馬英九後生成個李敏鎬

我就話係黃秋生 後生依家都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞