餘生 一定要找一個接得住你「負面情緒」的人在一起

189 回覆
344 Like 43 Dislike
知唔知點解香港咁多人日日家嘈屋閉?
就係因為上一代唔理男女都唔識管理自己情緒
覺得人地接受佢d負面情緒係理所當然
最後就攪到日日嘈交
有冇諗過香港有幾多小朋友係呢種負能量之下成長?
為自己為其他人唔該做好自己嘅情緒管理
佢叫你走
巴打可唔可以具體講下情況
我去L左香討阿
現實世界好多女係老馮要人氹
三日唔埋兩日就發脾氣
氹唔緊要呀 氹到口水都乾都仲黑面
成日一哭二鬧三上吊咁 見到都煩啦

喺要求對方要點點點之前不如諗下自己又為對方付出過啲咩先
電話whatsapp 姐嘛
可能我激親佢? 煩親佢
因為我話會等佢, 佢仲未放底個ex

佢好多人追,佢以前鐘意個男仔近排又揾返佢
我應該水泡都唔算係

然後覺得我煩叫我走?之前都聽佢講心事,佢唔開心嘅嘢

賤男真係仆街,害人不淺,你老母三個月去偷食
巴打有無興趣留個tg傾下計
現實邊有咁美好 係就唔會咁多人分手
你留你個個,聽日揾你
準備瞓
多謝你bb 我都會一樣接住你
唔知點解睇到眼濕濕
好多男人處型負面情緒晚方法就係扑野
條女唔比你扑你咪又係諗分手
自己嘅事好小唔開心 主要係同佢嘅小爭執
再比佢每次嘅態度激一激 搞到情緒爆發
所以單身好小哩d問題

其實仲係好愛佢 但係如果我地磨合唔到
我都唔知將來點行落去

或且哩家拍拖可以忍下忍下
一諗到更長遠嘅將來 可能自己諗得太遠

我覺得每個人都會有負面情緒嘅時侯
如果對方仲係每次都一副 我係唔識安慰人架喇
或且抆憎 唔耐煩嘅態度

我驚第日如果我陀BB有產前抑鬱
有更多嘅負面情緒 佢唔識安慰不特止
仲要比佢搞到更唔開心 到時比佢激一激
我真係驚比佢激到小產

再加埋其他家庭工作etc嘅壓力
而另一半係一個接受唔到你半點負面情緒嘅人
同佢呻完唔係令你更平靜 而係更火大
我都唔敢想像...

引用文章所講 如果不能接住你的情緒
至少也要不讓它惡化
更不該是那個造成妳情緒不好的人

利申:
接得住對方嘅負面情緒 唔代表無條件聽對方放負
長期無條件接受另一半負面情緒
我理解嘅係不能完全不接受對方半點嘅負面情緒
偏偏好多人 見到另一半發負 就開始抆
btw 你同ex分手嘅導火線係咩
哩家嘅另一半 處理到你嘅負面情緒?
sor自膠
接到還接到,唔好接到你都有「負面情緒」就ok
拍咗差唔多兩年喇
雖然唔算好長
但我地差唔多每一日都會見面
已經當咗對方家人咁

有d嘢可能唔經歷過
都唔會真正開竅同明白
佢戀愛經歷的確少
聽完個心忍唔住揦住揦住
好似分手心情一樣

講得啱呀 摸下頭唔發抆
聽下人講嘢 已經係好大嘅安慰

連登有愛 絲打唔駛太擔心我
無論點我都會照顧好自己
小小
男女都好,要有下台階
女嘅發脾氣,男嘅道歉或者安慰,女嘅見到誠意就應該好返,反之亦然。女嘅好返咗,男嘅就唔應該再提佢發脾氣依件事
有時氹唔係問題,問題係有啲人專登雕難另一半
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞