餘生 一定要找一個接得住你「負面情緒」的人在一起

189 回覆
344 Like 43 Dislike
有既,可惜當男仔有翻負面情緒時,女仔會嫌你唔夠成熟
d 文成日講男人要點點點,好少講女既要點點點
兩個人會相遇同走近對方,前提係要互相吸引。理論上得到個咩男女朋友係自己選擇,無得話因為佢冷淡所以後悔。大把人等極都無機會有個異性同佢一齊都未出聲啦。
有西大晒
介唔介意講下邊方面情緒
我太太有少少抑鬱,見緊輔導,我自己都讀緊輔導

我自己有時都會覺得好辛苦
我前度同你一樣 次次鬧交我都係唔開心多過嬲 為左好多小事嘈 同時又食左佢好多脾氣情緒 話自己唔識氹人所以唔會氹 雖然唔會由得我自生自滅 但成日好唔耐煩問:咁你想我點啊
如果佢咁樣處理你既情緒 你地都唔會長久 無論係唔識定唔想了解 依刻既佢係唔會識 而你可能係教識佢個個 而唔係到最後一齊到個個
如果係個人既唔開心 你都要學識自己處理 唔好事事都掉曬比對方 諗住拍拖就所有事情都理所當然同對方分享 唔好忘記單身既自己係點處理問題 唔好太依賴對方 小心係一段感情入面失去自己
我老豆 佢同我媽已經40年夫妻了
以為係content farm 文, 睇落係認真, 我都認真覆

####
篇文男女掉轉都適用, 2 個人吸引總係要有d 特點, 例如外貌或性格或家境。 除左m 既人之外,控制唔到負面情緒一定係負面既野。

文章比我感覺就係覺得情緒失控係冇問題, 搵到個肯受既就得。

如果咁諗, 你必須要係其他地方有吸引人地之處, 否則好容易跌入搵唔到伴侶既困境。 女性向Content farm 一直提倡女性應該隨心洗錢隨心食, 男性應該要支持。 但大部分會男性會同咁既女性交往前提係女性年輕貌美, 亦未必會諗過人世。 所以要提醒絲打要小心閱讀

我相信大部人天生都唔係聖人, 有咩不如意下意識都係推開責任,或者抱怨,但伴侶唔係理所當然幫你接情緒既角色, 佢肯接都只係因為愛你

我身邊都有人係情緒病,我相信唔係轉下心態就得, 但至少都努力下盡量唔好搞到另一半, 我見到佢另一半咁辛苦, 都覺得慘, 咁就一世
唔關男定女事,一對情侶兩邊都要識得接收同應對另一半嘅負面情緒。
淨係強調男接女,我只會覺得係俾藉口啲臭四港女亂發老脾,同埋四圍投訴自己條仔唔識氹人去搵第二個。
能夠接得住你既「負面情緒」, 同老馮要接得你既「負面情緒」, 好大分別lor
聽啲朋友講佢同另一半相處好和平就不禁懷疑其實佢地有冇交個心出黎,好難相信相處咗五六年都唔會鬧交,到時有咩意見分歧爆獲勁既點算?
接得佢既負面情緒
但我唔識氹佢.. 只係陪到佢
佢叫我走..我都無走

相反我作為男仔都習慣把負面吞下 從來無同佢講過我唔開心
anyway 佢只係我一個鐘意既女仔
我囉
朋友男朋友就係對佢咁,成班姊妹都戥佢開心。
我都好想搵到咁樣嘅人。
垃圾文
脾氣差就脾氣差 唔好搵咁多藉口等自己發脾氣
EQ高啲先好識男仔 明唔明
http://a-de-line-phuah.blogspot.com/2018/12/blog-post.html?m=1

樓主#1 就擺咗link
自己睇清楚先judge吧
接得住又會明你嘅 先係重點
well said
好多人忽略咗個重點其實係
因為伴侶夠愛你 先能夠包容你嘅一切
包括你嘅負面情緒
而唔係好似content咁講
搵一個能夠接收負面情緒嘅人過人世
幾好脾氣嘅人都會有極限
唔好將一切take it for granted
特別係香港人幾乎個個都有情緒病
唔好咁自私 一味當人係垃圾桶
珍惜愛你 能夠包容你嘅人已經好夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞