多唔多人會用加減波

181 回覆
16 Like 15 Dislike
例如你部車要用80Nm扭力先可以KEEP 住恒速慢慢上到斜...
而你部車有最大扭力係150Nm, 即係波箱受到150Nm左右

你落斜要KEEP 住恒速, 即係你個波箱要頂到50Nm 反向由ENGINE 制做既扭力...

80Nm 姐....機件轉係前轉, 但扭力係反方向... 我地預計波箱可以正反方向受相同力.

但要留意, 我所講既係KEEP 住恒速...
如果你落緊斜行60, 一下拍落低波去, 拉到變40... 呢一下隨時超過150Nm...

減速用BRAKE.... KEEP 恒速用可以用ENGINE BRAKE 幫手.
我都係揸車之後留意多左車既知識先知道架車行緊個陣個brake唔可以一直踩/拖住
但係我都聽過話落斜 如果成日用拖波,會整壞波箱,所以啲人寧願換brake 皮好過整壞個波箱,你有咩睇法?
你拖波會唔會拖到引擎轉數入紅區先
例如你部車要用80Nm扭力先可以KEEP 住恒速慢慢上到斜...
而你部車有最大扭力係150Nm, 即係波箱受到150Nm左右

你落斜要KEEP 住恒速, 即係你個波箱要頂到80Nm 反向由ENGINE 制做既扭力...

80Nm 姐....機件轉係前轉, 但扭力係反方向... 我地預計波箱可以正反方向受相同力.

但要留意, 我所講既係KEEP 住恒速...
如果你落緊斜行60, 一下拍落低波去, 拉到變40... 呢一下隨時超過150Nm...

減速用BRAKE.... KEEP 恒速用可以用ENGINE BRAKE 幫手.
係車重, 車碌拉高轉數....
唔係燒汽油拉高轉數... (唔計轉波電腦補油個下)
落段嗰陣,CVT行車電腦唔俾模擬波段轉落1波,去到2波已經定死最低
我嗰部2波落係三千幾轉45-50km/h....佢會自己kick喺度,除非轉彎我先會brake --> same here
會唔會係車速問題,電腦計到你入一波轉數會過高,所以唔俾你入

我嗰架都係,2波行緊50幾,係冇咗轉低波嘅箭咀
當然係車速問題😅
香港路段,下斜,降低去2波, 轉彎時加印少少brake,時速通常就會keep住45至50
我唔係過分依賴,我係當佢超跑咁揸,唔到紅區前都唔會轉波/高轉拖波3-2-1同埋下下地板油,架車本身好似冇乜保護措施唔俾我夾硬拖波
低波落山少brake 坐果個舒服D
呢啲叫當雞咁屌
想問大家用加減波係啪返落S波定係淨係咁撳加減
但係有樣嘢真係幾值得欣賞,日產qq個cvt又真係幾襟屌爛做轉波反應都幾撚快,又冇乜保護措施唔俾我夾硬拖,不過宜家整返好之後真係好少用唔想再喺公路死火最多都係地板油
有啲波箱就咁襟加減未必鎖到波段,
我會用 M Mode + 撥片。
cvt 個班唔該收聲先啦
模擬假波都係波...
x2 點用
追 post 啦
啲nm唔知點計出黎都算
副偈最大扭力=波箱最大可承受扭力? 咩理論黎?
同埋我理解唔倒一個傳動系統可以承受combustion 帶黎既加速扭力,但承受唔倒落斜減果20km/h既減速力? 你個波箱玻璃做架?
打一大段野又拉埋nm 睇落似層層,
但其實完全冇point
你d理論邊到學返黎
重點係 減速度 (速度/時間)
租車咪波箱極力子當鮑魚用囉
If the Jeep went from a speed of 20 meters per second down to 0 meters per second in 5 seconds, so its average deceleration would be 4 meters per second per second. The force required to cause this deceleration equals 2,000 kg * 4 m/s/s, which equals 8,000 Newtons.
If the Jeep's wheel has a radius of 0.25 meters, the braking torque equals 8,000 N * 0.25 m, or 2,000 Newton-meters.
打一大段英文完全冇意義
重點係車既波箱冇想像中咁脆弱
要驚唔係驚扭力頂唔順
係高轉得耐engine油溫會相對高先
只要棍波downshift補左油 唔破轉 就冇問題 (自動波電腦會保護冇呢個問題)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞