多唔多人會用加減波

181 回覆
16 Like 15 Dislike
即係用S唔使用加減撥片
轉波既時機又係幾時
s波基本上大部分斜路都夠做
太斜果d都係最好加減hold住低波上/落 可以用少d brake
轉波時機係指咩情況?
你地揸乜車?揸過Audi 同VW, 落斜踩耐少少brake 電腦都自己拖波,要自己黎?
好似獅子山隧道九龍方向一出落斜
正常行緊70
咁係咪我踩brake到50 之後轉S波落斜 之後轉返D
我揸緊09 jazz都會拖但加埋手動會唔會仲可以拖多d無咁傷brake
我最舊部車過50000km, 但都未換過brake pad
你落果一陣斜會有幾傷?日日上落大帽山幾次?
有9佢啦
可以咁講
golf 塞車要
唔係好快又燒極力子同波腦
sor9 用開高度數皮 唔踩唔盡興
dsg波箱 一直要用開+-波
電腦唔比你轉3波囉
考牌唔會教你落車點樣踩break

淨係會教點樣前後左右同埋睇盲點睇紅綠燈
我都係揸車之後留意多左車既知識先知道架車行緊個陣個brake唔可以一直踩/拖住
落斜拖波
其實D波踩得夠深,波箱都會去到好高轉先跳高一波

有冇可能架車入加減波會自動著埋sport mode等副偈好啲反應?
其實可以轉S波,收油,嗰下架車會拖慢咗
當你feel到架車又行順咗唔識慢就撥片啪低一個波

我喺獅隧出觀塘,一見光就入3波,基本上已經定住咗唔會再快,出到龍翔道太快就再落低一個,近乎唔使點用迫力
可能因為架車得4個波,落斜唔係3就2
cvt加減波玩左年半夾硬谷架車我想打咗柴換咗2萬5⋯⋯
有時想慳下油,轉數低啲先啪低一波,結果咁啱電腦自動落波,變左啪低左兩粒,彈到勁高轉
但係我都聽過話落斜 如果成日用拖波,會整壞波箱,所以啲人寧願換brake 皮好過整壞個波箱,你有咩睇法?
人地設計得出黎就係比人用架啦
唔係濫用一定唔佢咁易壞囉
呢幾日成日落大雨,落斜拖波一個波安全好多
初頭最怕呢樣野, 但應該留意轉數同車速用得多就feel到
你拖波會唔會拖到引擎轉數入紅區先
要慢時用 BRAKE 先, 有需要先用減波

練好用油門控制車速...
例如上斜前預先加速...

皮車就入S MODE ....
太依賴加減波, 某程度黎講係油門同BRAKE 控制不當.
點解唔渣棍波?上落斜用低波就一定架啦,棍波可以自由控制不知幾爽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞