多唔多人會用加減波

181 回覆
16 Like 15 Dislike
早十幾廿年就玩加減,
果陣仲玩緊 4AT , 冇 CVT 冇 DSG, 自動波箱唔算未成熟
自動波反應慢到
而家算吧啦
你揸得新車如果行 CVT,自己 shift 得又唔會慳油得過電腦
如果行 DSG 更加唔會快過佢
話玩味嘅正正經經出部棍波好啦
即係呢個年頭玩加減 = 玩自己 only
自動波 kick down, overdrive , (或者 3 波 S 波) 夠哂用
我架車係4AT,2波會sir得好快
經常用,
特別落大斜/長命斜,唔駛點落 brake,
波箱制動嘅效率遠比踩住 brake 高同安全。
會愈行愈慢
若果低過ECU要求既轉速既話
會自動落二波
落長斜先用減波,平時想有力,推去S波算數
鐘意4轉3 3轉2拖波果下高轉聲
仲可以唔使點踩brake都減到速
速度太高未適合轉落2波
所以先會chok
等架車慢啲先轉
係咪架車個elevation sensor 壞左?
正常D波上斜佢自動會hold 啱gear
唔係啦,我架車05年車黎,我用D波上沙田坳道都係2波
不過轉用加減波可以hold死係2波,油門踩落去明顯有唔同
唔明 咁d波係幫你hold左係二波定上左三波
舊款車唔係都係自動幫你轉波?
都係架
唔明樓主講乜
D波又係二波
+-又係二波 咁有咩分別
D 波好似高轉數係會幫你轉波
+-波先會幫你鎖死
我嗰部2波落係三千幾轉45-50km/h....佢會自己kick喺度,除非轉彎我先會brake
d波上斜 唔夠力佢會自動同你hold gear
或者啪低一格
而且我問既係
佢d波係hold左二波既話 同+-波都係2波有咩分別
D波都係2波,不過油門踩到盡都上得好慢
轉加減波hold實2波扯高個轉數,踩落油門感覺有反應好多,速度雖然只係比D波快得小小
我唔太識形容,總之hold死左2波上長命斜踩落油門明顯感覺有力好多
即係一樣係2波 感覺竟然有唔同咁得意
其實你意思係咪d波幫你上左3波啊
應該係 d波踩到咁上下會早d跳上3波
+-波其實都會自動跳上3波 但只限係踩到轉數好高都仲唔自己轉波
變相個可用轉數多過d波
咪感覺上有力過d波
有冇巴打講上落斜個實際操作係點
成日都要係獅子山往九龍落斜都係踩實brake
架車水潑位得m有加減撥片 棍得D同S
唔係啦,我架車05年車黎,我用D波上沙田坳道都係2波
不過轉用加減波可以hold死係2波,油門踩落去明顯有唔同
唔明 咁d波係幫你hold左係二波定上左三波
D波都係2波,不過油門踩到盡都上得好慢
轉加減波hold實2波扯高個轉數,踩落油門感覺有反應好多,速度雖然只係比D波快得小小
我唔太識形容,總之hold死左2波上長命斜踩落油門明顯感覺有力好多
即係一樣係2波 感覺竟然有唔同咁得意
其實你意思係咪d波幫你上左3波啊

如果你想have fun 或者發現架車上斜(用緊D 波)冇乜力,你可以試下啪落S or L 波 (要試下邊個啱用),應該架車會突然間嘈咗,你又會feel 到踩油架車會有力啲

呢段係上2頁有位巴打講嘅,完全就係呢種感覺,文字上好難形容,但一親身試過就知咩料
有棍波牌但冇揸過棍波
揸咗8年自動波唔識玩加減波lu
用s波轉數高d都好過用d波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞