22歲兩度患癌 你問我答 (4)

1001 回覆
480 Like 3 Dislike
加油,三年都患過鼻咽癌

把打醫好未?
聽講鼻咽癌係可以好後生都有

仲要定期複診多兩年
而家應該算好返

巴打加油。
我相信經過呢件事,你都有得著
例如注意左健康,多左關心屋企人
做人最緊要正面
Btw... 巴打介唔介意講你幾大?

就黎36,我一向身體好好
無乜病痛,一病就打大佬

我之前都以為自己有
走左去驗EBV ... 好彩係negative
所以睇左啲資料
呢個病東亞人特別多... 又可以好後生就有
所以大家都要多注意...

9成都係東亞男人,女人好少有
同埋多數有食煙

我就冇食煙

細個好多食咸魚?

把打醫好未?
聽講鼻咽癌係可以好後生都有

仲要定期複診多兩年
而家應該算好返

巴打加油。
我相信經過呢件事,你都有得著
例如注意左健康,多左關心屋企人
做人最緊要正面
Btw... 巴打介唔介意講你幾大?

就黎36,我一向身體好好
無乜病痛,一病就打大佬

我之前都以為自己有
走左去驗EBV ... 好彩係negative
所以睇左啲資料
呢個病東亞人特別多... 又可以好後生就有
所以大家都要多注意...

9成都係東亞男人,女人好少有
同埋多數有食煙

我就冇食煙

細個好多食咸魚?

無食,病唔需要原因
琴晚醫生照完x光,發現佢原來肺積水
同埋擴散左去肺同肝都係...
話佢病情差左好多
本來想今晚叫女朋友今晚番屋企,我夜晚睇住佢
不過樓主唔比我地再起到過夜
話佢病情差左好多

點解有積水?
加油呀 繼續集氣 頂住呀巴打
巴打頂住啊
加油啊,樓主
頂撚住
相信醫生
擴散埋去肺同肝?
頂住丫頂住丫,集氣集氣 一定會好返架
話佢病情差左好多

有無同佢抽肺水呀? 抽咗會舒服DD... (前幾年聽好友講, 都係擴散咗去肺, 有積水)
樓主有冇同屋企人交帶好曬所有嘢?唔係想放負或者令阿妹你唔開心,因為我之前都經歷過親人離世,為左唔好令大家有遺憾,趁樓主仲清醒一定要傾好佢⋯⋯

不過當然祝福樓主大步纜過啦對不對
樓主撐住呀
集氣
樓主加油
樓主有冇同屋企人交帶好曬所有嘢?唔係想放負或者令阿妹你唔開心,因為我之前都經歷過親人離世,為左唔好令大家有遺憾,趁樓主仲清醒一定要傾好佢⋯⋯

不過當然祝福樓主大步纜過啦對不對

樓主仲有咩想做?可能呢度既人會幫到手
話佢病情差左好多

有無同佢抽肺水呀? 抽咗會舒服DD... (前幾年聽好友講, 都係擴散咗去肺, 有積水)

係咪有得抽積水?

可以抽,但會好辛苦同會有機會感染乜乜乜之類
同埋佢個肺其他地方都壞左,抽左都唔一定會令佢舒服啲,但就一定會更辛苦
醫生叫我地自己考慮下
話佢病情差左好多

係咪有得抽積水?

同埋佢個肺其他地方都壞左,抽左都唔一定會令佢舒服啲,但就一定會更辛苦
醫生叫我地自己考慮下

咁醫生有其他建議呀?
話佢病情差左好多

係咪有得抽積水?

醫生叫我地自己考慮下

咁醫生有無其他建議呀?
大家一齊集氣, 樓主頂住呀
加油啊樓主!!!
我嚟集氣喇!一定冇事嘅!
唔好有事呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞