Citi 手機開戶 [4]

1001 回覆
18 Like 5 Dislike

迎新獎賞

完成手機開戶及開立
港股股票戶口
享高達HK$888^

^ 開立港股戶口首3個月內透過Citi x AASTOCKS Quick Trade Services進行最少一次港股買賣交易。新客戶需符合新資金獎賞要求方可獲得HK$500之網上預約或手機開戶獎賞。
https://www.citibank.com.hk/chinese/banking/promotion-remote-account-opening.html

常見問題

1) Citibank 有咩戶口揀?窮撚開唔開得?
一般黎講有三個 rank – Citibanking / Citi Priority / Citigold。頭兩種冇最低結餘既要求,第三種就要 keep 150 萬港幣等值。

2) 手機開戶有 500 蚊回贈喎,係咪開邊隻戶口個要求都一樣?
唔係。要拎手機開戶優惠就要先滿足新資金獎賞個要求,Citibanking 要 keep 5 萬,Citi Priority 要 keep 50 萬,而 Citigold 就要 keep 150 萬。Citibanking 同 Citi Priority 可以喺拎到回贈之後轉返走 d 錢,但 Citigold 就要長 keep 150 萬。

3) Citibanking 同 Citi Priority 有咩分別?
首先手機開戶個新資金要求唔同,呢點要留意。另外,Citi Priority 電匯係免手續費。電匯果陣手續費揀自己比就得,銀行會自動幫你比。

4) 月月增息同通知存款戶口有咩分別?
月月增息只可以放港幣,同埋如果個戶口每月平均結餘比上個月多 8000 蚊既話,個存款息率會增加,詳情睇返官網個介紹。至於通知存款係綜合貨幣既戶口黎。

5) 手機開戶點先叫開到呀?
a. 手機填好資料 (未入 app 影相)
b. 收到 email – 感謝您申請花旗銀行理財戶口
c. 入 app 完成影相
d. 收到 email – 您的開戶申請正在處理中
e. 成功批到,CS 會打電話,email 確認完成開戶
f. 收到 email – 您已成功開立花旗銀行理財戶口
g. 等收卡,可以用 ebanking / app
新post 留名
常見問題可以加埋睇app最頂就會睇到自己係咪開左priority
Lm
新 app 改左唔可以咁睇
變左撳完登入 load 緊果緊會 show
出左新app?我仲係用緊Citibank HK果個app就仲可以咁睇

我果個仲係舊版面
月頭交完份SOW都冇更新
me2
新app可唔可以用第二代身分證開戶?
原來常見問題隻深藍色用 dark mode 好難睇
明明upload到啲相但最後都係話錯誤,同本身係信用卡用戶有冇關係?

仲係寫即將登場
網上補交完文件通常要等幾耐先有消息
可能 apple 未批
lm
新app期待中
我上次申請附屬卡upload 完無回覆
隔左2個星期就收到卡
比你參考下
有咩好期待
美元儲蓄帳戶果個只能放美元
綜合貨幣帳戶果個你放埋人民幣/英鎊/其他貨幣都得

咁2樣除左呢2點,有咩分別
不如想問,點解要特別會有個專放美金的
有咩好處?
因為佢係美國bank 掛
有個特登放美金係因為citibank 可以比美金支票簿比你
應該就係呢個賬戶到扣
其實冇必要深究
渣打有綜合外幣儲蓄
同時又有單貨幣儲蓄
咁又點呢,冇問題 ga
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞