黃金投資指南

1001 回覆
84 Like 14 Dislike
historical high not $1,917.90?
歷史高位應該係1920,啱啱平左呢個高位
google睇, 歷史高位都各有各說
不過而家都1921啦
咩係spot price ?
點先知金期貨高過佢?
介唔介意分享下你用咩方法睇
巴打 介唔介意留個tg 想私下請教下你🙏🏻
Q2產量因疫情影響,但金價上升打和,主要睇派息會不會增加,股價就升多定升少。
我識,但冇錢買,周圍都有喇要預諚
計歷史高位睇下你計唔計通脹,所以有少少分別。
不過今日全部過晒了。
上去goldprice.org睇。

實金是廿四小時交易,紐約收市到悉尼香港開市,香港下午接倫敦,倫敦收市就接紐約,稱之為spot price。其中以紐約同倫敦市成交量最大,所以那兩個時段的價格是最重要的指標。

依家升到1940停一停,睇下今晚倫敦同明天紐約個價企唔企的穩,如果企穩1920.11以上,呵呵~ 冇人知之後會爆升到幾高。2011年最後爆升果次,十五日內由1600升到1920.11。

今次完全跌眼鏡,我仲估1920會有阻力,結果頭也不回升了上去。
呢度問呢度答,好玩D。
太私人的問題,你沒有理由告訢我一個陌生人。
不私人的問題,這裏說出來也沒有所謂。
除非有什麼特別理由,我看不出有私下message的必要。
買實金有好多學問架。
要睇保值,有多少溢價,第日回購流通量。
仲要擔心比人呃,買了假金。

我沒有買實金,不過如果買,我會買加拿大楓葉金幣或美國鷹金幣。
不要買什麼限量版,有圖案那些。越普通就越保值。
如果夠錢,買金條好過買金幣。
升到咁 仲未回吐 今晚追唔追好
這篇文章寫於四月中? fb?

有金post 上左熱門 係唔係就快爆破?
有冇乜野精華分享,我這刻都好有與趣。
想入IAU, 樓主點睇佢?
其實會唔會金價越狂升miner 越大跌呢?
金期貨高過spot price就係超買訊號

解釋多D好喎
唔識答。個勢似short squeeze。
升得太急不是好事。
早兩個月入市時,我個timeframe係年底先破1920.
升就一路坐,升停倒跌睇跌幾深再算。
你上星期問我就叫你入。
今日問我唔夠膽叫你入。
小注入搏升,再做short put賺時間值用低價入。

長線不用擔心,只要一日聯儲局不加息,金價不會大跌。
這是不可能吧。
你對期貨有多少認識?
正常下越遠越大premium

btw. 炒金炒銀一定要炒期貨喇,起麻放大一百倍黎玩

樓主,這是我今日13.06 cap出黎。係唔係你講既oversold ? 今晩金價實大跌二百蚊
XAUUSD係spot price
GC就係期金
早兩個星期期金仲係高spot少少
代表大戶看脹
大戶現在看淡八月期金,預計有回落。
不過九月期金OK,回落可以入貨
看來你把future期貨同option期權弄錯了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞