黃金投資指南

1001 回覆
84 Like 14 Dislike
NUGT係2x EFT喎。單邊升就賺多好多,如果反覆上下,就會陰乾。
NUGT不能長揸,入市要好夾timing。
現在不是入NUGT的時候,等調整完圖表出現三角旗,才入NUGT搏爆升。
不過呢,與其玩2x,我寧可玩option,自己砌leverage出來,又不用2x ETF每日清蝕價。
AUY Yamana啱啱倫敦掛牌。中型金礦。好公司
LM係fund公司喎,同金銀沒有直接關係。
會。只要唔跌穿20就冇問題。
唔識。我唔買實金。
炒油賺左一倍啦
銀會升。你要知道呢個世界上沒有純銀礦。銀主要是開採金銅和其他金屬附送的豬頭骨。平均開採一噸金送八噸銀。銀價過去十年嚴重偏低,產量嚴重不足,而銀有一半工業用途,主要是電子野,有一定基本需求包底。而投資需求就是心理因素,當窮人都唔信銀紙,佢地又買唔起金,取而代之買銀。不過同黃價唔同,銀價上了去,一定會係泡沬一定會爆,到時要識走貨。
橫掂都係,我不仲意公開我的holding,比大家參考下。

金EFT:
GLD 配option玩加leverage,夠多liqudiity。
IAU
MNT
PHYS

金銀礦EFT:
GSXJ
SIL
SILJ
ASA - 全球最古字號金銀礦的fund。

個別礦公司:
FNV - 呢兩間不用我多介召了。
WPM
AEM - 呢間主力美洲礦,比較少geo-political risk,礦股會比其他升得慢,但係不怕金礦被充公,hedge用。
MUX - 蚊型加拿大金礦
NAK - 純投機,全球最大未開發的金礦,礦場十劃都未有一撇,至少幾年後才掘第一舊金。

留意我係沒有買NEM同GOLD,因為我錯失了四月頭那個升浪,我四月中四月尾先開始入場。如果金價升到一個位開始有好大阻力 (我估2000左右),我會將D細金礦股搬番去GDX(NEM同GOLD入面佔三成)坐,等阻力清除。
講漏了,買金礦股,睇派股息好重要。
不要只看股價炒上炒落,坐住收股息,仲好回報。
其中一個看股息的方法,就是同十年美國國債的股息作比較。
炒金礦股不同科技股,不會有前景展望市場佔有率等等。
金礦股的價值很容易計出來,看看年報有多少礦藏,開採成本多少,金價多少,很簡單的數學。
佢應該係想講留名
乜都唔識淨係買GLD ok?
GLDM點解冇人提 ge?
charge少 d, 雖然成交又細 d
GLDM同GLD係同一間公司,同一個金庫。
GLDM手續費低D,但係開價spread又差少少。
散戶長揸GLDM好過GLD。
買GLD OK呀。
大部份買黃嘅人,都係從GLD開始。
我2016年,金價1200開始入手GLD,蟹了兩年,2018年打後先開始升。
三月打後見股市咁恐怖,一路路慢慢將資金從科技股轉去金股。
結果呢。。。食唔晒科技股個升浪,又錯過了金礦股四月頭個大升浪。
六七月金礦股打橫行,成個profilio冇乜上升。睇朋友同期續繼炒科技股,升多兩三成。金股終於七月底一口氣追回來。我個朋友就timing超好,食晒科技股見頂轉入過來玩金股。
呢加入已經遲左少少

美國佬經濟唔掂就同支那開拖隨時股災
要狠
金價升多幾多先回落冇人知。
但係金期貨高過spot price就係超買訊號。
如果夠cash,我建議開張GLD short put @170或175 一個月。當係limited order咁用。
認同,之前睇過隻細股CMCL,係升多好多,但冇咁穩陣
況且金礦股只佔我倉一小部份,所以就簡左NEM

黎緊NEM earnings,你點睇?
破左歷史高位?
未,仲差小小就破
無左ugld,仲有邊d類似既槓桿推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞