黃金投資指南

1001 回覆
84 Like 14 Dislike
講個預言你知
實金會在市面消失
變左royal 級
識人又好訂又好永世買唔到
紙金買邊隻好?其實係咪跟捉金價?
金是錢,沒有任何實用價值

唔係呀化,冇實用價值? 你不如話金太可愛 D人唔捨得用
一定會,千八都一定會見到,單日咁大跌幅唔會咁快完
我係恆生買
一錢 差價 5蚊雞
咪都係跟國際金價
買到實金咪買實金 買唔到都無計

btw 金行任你買 只係差價貴幾百蚊
上環d舖都無咩?
你有幾多實金?
啱啱先買
得幾兩之嘛
1865附近啲位成功撈底入手etf
基本上冇可能再落1900樓下 1865-1900大把機構投資者入貨 再落嘅話就唔係畀人買貨 係散水了 中長線睇到2600都有可能 講緊一兩年左右 (雖然應該冇人信)
係邊買?
錢money的確沒有任何實用價值,這是經濟學課本的基礎常識吧。

錢可以換到的貨物或服務,才有實用價值。重點是要換,換不到就沒有任何用途。
紙金x2
出錯貨 好傷心
同飛行里數一樣 飛唔到 換唔到 幾多里都冇用
The characteristics of money are durability, portability, divisibility, uniformity, limited supply, and acceptability

錢/里數合乎三大條件? store of value? had unit of account? 定係medium of exchange?
你唔會買到
落錯車
可唔可以去返1940同26.5比我上返
話說尋晚十年期債息抽升 點解金價唔見顯著嘅回調?
高位巳回20% 喎.....
有咩平平地既金股可以買下
同問
嚴格來說,里數是credit不是money。

fiat currency都是credit,只有金才是money。
這句是格林斯潘說的。
等聯儲局yield curve control,好快債息就會回落。
平野冇好,好野冇平。
唔夠錢,就買細注D,千祈唔好追落後。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞