[DSE 9分 已升U] I大升學 你問我題

145 回覆
33 Like 3 Dislike
想問點解分校都有排名,如果有咁排名係點
樓主其實依家VTC統一收生係咪for DSE,我FD申極都申請唔到design,係咪應該過咗統一收生再報design。唔該晒你
上面答左
葵涌咁近青衣點解唔揀青衣呢
青衣無你嗰科讀?
past paper 係網上圖書館有 如果無問阿sir拎 正常佢地都會比
到依加先睇到
你問我
打錯字 多謝指出
呢啲你要打去事務處問 我答你唔到
IVE HD 英文其實唔難架 好多Pattern 可以背 背熟考EA就高分架喇
而中英文都係得Writing 同 Oral
我英文得1 HD都拎到2A 1A- 1B 1B-
只要交齊功課拎曬啲CA分 網上功課又識善用Google幫你搵答案
EA又跟足個格式溫熟佢 再加啲elaboration 英文就穩拎B以上
普通話就難過英文啦 難炒又難高分 我都拎唔到A
所以無咩好建議比到你
其實讀pt hd係唔係都好難升返上去八大?
Ive HD>> Asso?
全人發展係純粹吹下水relex下嘅堂 夠出席率同有交功課就唔會炒
至於資訊科技精要應用科學讀咩 我唔清楚答你唔到
Asso 比較著重學術 係打好學術機礎嘅課程
HD 係比較著重專業知識 所學所得都可以令你隨時投身社會
而 Asso 同 HD 嘅ugc升學率其實類同
有心向學嘅 兩個課程都可以幫你上返Ugc
咁你入返八大之後成績如何?

咁你地ive仔識唔識軟硬技能
year1 3.7入八大已經好穩陣
如果要三大就3.8
year1 努力啲拎到conditional offer
year2 就唔洗咁辛苦
當然 因為year2可以拎住year1成年嘅成績報non-japus
佢一定後悔死 因為喺ive 除非F左 唔係都無得單科retake
所以每個sem都努力真係最正確同最穩嘅做法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞