[DSE 9分 已升U] I大升學 你問我題

145 回覆
33 Like 3 Dislike
先講講自己個背景
11241加埋得9分嘅DSE 失敗者
我知考多次只係會奶多次嘢 所以我揀左第二條路
就係讀IVE
FD升HD再銜接八大(Shitty)

過來人同你講講
IVE有咩好?
1. 多獎學易申請 成績好最少三年內拎四萬 (本人FD 80平均分,HD CGPA3.9, 零活動 拎左兩次兩萬獎學金)
2. 考試多Tips 肯溫下書實高分(我每次考前一晚溫)
3. 好多Assignment 都有好多Tips+解題詳盡 差唔多講埋比你聽點做 又係肯比心機做就高分
4. 讀完HD 可以即刻做返相應工作
5. 八大好多Degree 都有銜接直升year3 計返都係讀四年就U gard

IVE有咩唔好?
1. 比人笑你IVE 仔 後門狗 不過學歷係可以洗底 等你U gard 就可以洗走IVE學歷 因為社會只睇最高學歷
2. IVE係DSE失敗者集中營 身邊8~9成係無心向學 學習氣氛尚有可改善空間
3. Lecturers 質素參差 好多時候要自學 有時遇到一啲為左份糧嘅lecturer 想搵佢幫手 show都唔會show 你

讀IVE 有咩建議?
1. 慎選分校 唔好貪近就揀左間唔好嘅分校 因為IVE 分校係大學眼中其實係有分排名 青衣>柴灣>其他
2. 所有計分lab assignment test要盡拎分 因為考試好難好高分
3. 機會永遠要揸喺自己手中 出席率同分組project都要靠自己做到最好
唔好博唔夠出席率啲lecturers會幫你 因為佢一唔幫你你就玩完
亦唔好期望其他人會carry你 因為佢一唔carry你你就玩完
4. IVE HD係收IVE FD仔先 如果你想讀FD後再升IVE HD就直接報IVE FD
5. Aim入三大 英文唔夠分就一定要早啲考IELTS 因為year2 就會有科叫FYP要你做兩個sem
6. IVE已經唔係中學 唔會再有人督住你學習 因為唔關人事人就唔理 所以最好培養出良好嘅自學習慣
7. 唔好諗住一邊溝女一邊讀書 你時間分配一出錯 大學就同你無緣 乜都等上到U先玩

打住咁多先 有咩問題喺我下面問
full-time
我讀嗰科係
sem4 已經開始做
sem5 交
可能每個Programme唔同啦
pish
今年多左咁多IVE打手文嘅
師兄讀i大邊科阿?
因為DSE放榜
咪多左啲資訊比應屆考生睇
SE 軟件工程
勁就稱唔上
其實肯讀每個人都可以升返上U
千祈唔好比藉口自己讀唔到
升U率要睇科、院校嘅 青衣I大SE年年20~30個入八大
因為無人係垃圾 除非自甘做垃圾
電腦及電子工程 你覺得點
升cs 定 ds?
CS
恭喜晒 我嚟緊讀bse 希望升得返8大啦
加油
Keep 好CGPA 就有U offer
讀IT 點會唔EQ 高
Sci科易唔易上ugc?
想問一下,ive hd non-jupas 報poly 但英文2左洗唔洗補考IELTS
你gpa 3.9咁高冇其他u offer?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞