[DSE 9分 已升U] I大升學 你問我題

145 回覆
33 Like 3 Dislike
快啲報其他
不過CC Chur死人
五個中同都走咗四個
HR 係睇工作經驗重過學歷
FG 無咩工作經驗咪睇最高學歷
或者HR會好奇問下有無讀過HD之類
但有大學學歷係到其實真係無咩公司係會care求職者係咪讀過HD/IVE 所以就算佢問都唔會影響到入唔入到職
除非咁唔好彩又遇到個FG啱啱入行、思想仲係好膚淺嘅HR
所以比DSE更易入U
Information engineering
聽講係弱化版既cs
year1 頭三個sem最重要
因為到year2 10月開始用year1 成績報non-japus
有無conditional offer就睇你year1 個成績同面試表現
出得conditional offer比你一般只會要求你最終CGPA過3.0 或過3.5,meet到就會收
不過唔好諗住conditional offer 只要求3.5 然後year1考3.5就得
因為你前面仲有一堆3.5+嘅競爭者 而大學一定係揀啲最高分同最早報嗰啲先
仲有year2 課程比year1 難 所以year1考好啲成績就唔洗怕year2 失手跌搞到唔夠分meet conditional offer
想問hkcc工商管理駁唔駁到上去poly
弱化版cs
冇cs咁熱門啫
出黎做野咪又係差唔多
不過搵工hr優先揀cs
聽講cu ie係cs既弱化版咋
一早講左係聽講
但好似係ie讀多小小networking既野
完全唔同意個分校排名
大學收人根本睇科 睇成績
再加上有啲科係部分學校先開
如果你year1 夠高CGPA year2 就輕鬆啲 keep到minimum conditional offer個CGPA 就可以
我建議係要以青衣或柴灣作為首選 如果兩個院校都無提供想讀嘅課程 咁就無計
點解我話呢兩間好啲呢?
因為呢兩間專出高CGPA嘅學生 唔少學生仲幫呢兩間分校打比賽拎過獎 所以係大學眼中一直印象好好 揀學生都會係呢兩間揀先
前人栽樹 後人乘涼
喺呢兩間分校入U係比其他分校易 (實例最低3.1 CGPA入到BU)
而且設施都比其他分校好
佢都係唔理解個情況啫 你又唔好怪佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞