依家d手機有多鏡頭, 有冇人已經唔想用相機?

98 回覆
11 Like 84 Dislike
問題係唔聞相
只影人 都已經好大分別
你講個d富士做晒喎
富士 插支 f2 系統鏡頭 都好輕
apsc ?
咁不如話手機做曬
Apsc唔係相機?
手機唔係相機?
手機係相機?
手機廠=相機廠
富士手機廠
三星相機廠
分別都好撚遠
分別不大應該只係日光風景相仲要係冇散景個隻
點解有3個正皮
有3 個有遠見同智慧嘅連登仔同意
其實我覺得故事或者構圖先係質素嘅重要部份
你不如乾脆話遲早有發明取代「影相」依個概念, 令相機沒落消失
唔講相機手機性能有差幾遠,但自己手動較好曬setting,撳快門,聽快門聲嗰下,返到去用lr/ps去執返張靚相出o黎,嗰過程,成功感。
你用手機唔會明。
我係由手機->無反->菲林機

當初手機影相,張相無立體感,光暗層次差

之後走去玩無反,有得揀影JPEG或者RAW,鍾意即刻出JPEG 又得,之後攞張RAW慢慢執又得。而且相機鏡頭無論嚮光線色彩,抑或影像變形控制方面,點都好過手機鏡頭。而每間光學公司嚮設計鏡頭時都有自己特色,亦會帶出唔同效果

玩完無反,就去玩菲林機,影菲林過程最複雜,對焦甚至測光都要自己攪掂;加上一筒菲林通常得36張,會提醒自己唔可以鳩影

手機夠快,夠即時,但影像質素始終唔可以同相機比,但係打卡記錄的確方便

數碼相機依然係業務同藝術創作主流,有好多牌子都可以做到WiFi過相。當然除非隨身孭住,否則的確唔夠手機快

菲林攝影已經係藝術或者純嗜好,除非好似我咁屎窟痕,否則一般人唔會去接觸,所以無需討論

最後一切都係工具,當重有人製造,有人用嚟搵食或者創作,就證明重有存在意義;至少而今重有廠商生產菲林,又唔難買
可以直出嘅手提都唔係千零買得到。。。
我個人就唔會為左影得好多花幾千,畢竟幾千已買到好嘅m43

如果要拍一大堆野,手提係可以用
但係用相機追求就唔係呢啲
我想主體同背景分離自然唔雜亂
手提靠App模擬,但不是真的做到
但這樣的情況,相機其實都可以後期做到呀
只係大多廠冇整成機內做
關於呢點,我就只能說因為相機係相機,唔係電腦了

手提個底就係細,你要將佢取代一寸等級的定焦dc仲可以,佢可以係某個特定焦段帶做出不錯效果
但如果要講取代相機,我想永遠做不到
相機加App反而還有可能
仲有影相係藝術,相片係模擬人嘅視覺先會好睇
有主焦點(大景就係成個都係主焦)
但又唔係真係人眼,因為我哋係睇住一幅相而唔係實物,人眼可以不停改變焦點望唔同野
咁相呢?
就係代表某一刻我們望嘅野
相機就係停留係某一刻好似冇對焦咁咩都望嘅情況
單純作為記錄我覺得可以,但更進一步就太弱了
呢個講得好啱
最近買左相機。 對比下,同 手提電話(iphone 11 pro)真係差太遠。
返唔到轉頭
好同意
與其 為咗影相質素,用多幾貴多幾千蚊 買iphone Pro。
不如唔係個平又細部嘅 M43
出嚟效果仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞