依家d手機有多鏡頭, 有冇人已經唔想用相機?

98 回覆
11 Like 84 Dislike
夜景暫時黎講就算係iPhone 11 Pro個 night mode, 都應該比唔上主流相機
仲有咁多廠keep住出新鏡新機 就代表仲有好撚多人買。
手機有啲光圈1.2定1.4喎,邊度細?
相對架喎,你sensor大個鏡頭咪要大返。如果唔係同一環境同一光圈同一iso下手機快們應該慢唔知幾多十級。
手機係玩方便,相機係玩質素。相機本身有防震,每粒pixel 夠大,高追拍攝時追焦快而準etc. 全部都係為更加高嘅相片質素。鏡頭亦都發揮大作用,靚鏡會用高質素鏡片提高成像銳利,亦會處理變形修正,防震,減低色散等等。睇你追求啲咩,各自有優勢。
咁樣紙上談兵法都得既?
睇result最實際
你拎最新既手機影無限遠,同普通相機比,同樣焦距,同樣構圖,大家都可以用LR執,Post FB/IG,分得出你都好野

呢條片,甚至人像都有時好難分 (人像係較容易分, 因為background blur假)

https://www.youtube.com/watch?v=6BjY7xhOF2Y
要求唔高咪得
大部份人都係影相黎post下ig
電話都夠做

利申 相機已經超過1年冇拎出黎
依家一般人玩真係用手機多,因為真係方便,無咩學習成本,禁粒掣就搞掂.又快Send 到上IG facebook.

用相機直出顏色太真實, 無手機咁好睇,啲人又唔想後期.

但手機tele 仲係好差,尤其手機3攝中tele 個底比主攝更細粒. 係由小換到更小底.

利申仲用緊相機.
然而實際上, 除非個光圈值係假嘅 報大/報細數
否則唔同size sensor, 響同樣光圈之下影相, 想得到同樣曝光量
iso同快門應該會係相同
個鏡頭入到幾多光係一件事, 燈sensor配合光圈快門iso做曝光係另一件事

要縮細個鏡頭size當然會對光學質素有局限, 手機要咁薄塞幾粒鏡頭當然受影響更大, 依啲咪影響到成像囉
我可能表達得唔清楚,我指果個鏡頭直徑
相對架喎,你sensor大個鏡頭咪要大返。如果唔係同一環境同一光圈同一iso下手機快們應該慢唔知幾多十級。
純學術討論。

鏡頭直徑愈大, 吸到愈多光。所以果一點就會愈光, 反映係2D既相就係sharpness/contrast更好。

而手機既sensor要獲得同相機sensor相同既視野, 咁手機sensor就會要極短既焦距。
可能相機既12mm焦距係等於相機既1mm焦距 (純鳩up, 唔知手機sensor幾大。)

而f/stop 細既原因就正正可能係因為焦距極短。f/stop = 焦距 除 直徑。

姐係話, 同等視野既相機/手機比較, 相機會更光。

我諗可能你既concept可能係: 大家視野相同, 相機sensor要將D光concentrate係相機sensor, 手機sensor要將D光concentrate係相機sensor。
手機sensor比相機sensor細, 就唔需要大既直徑都做到相同既concentration? 不過咁樣諗就冇左對焦既概念(好似係)。
然而實際上, 除非個光圈值係假嘅 報大/報細數
否則唔同size sensor, 響同樣光圈之下影相, 想得到同樣曝光量
iso同快門應該會係相同
個鏡頭入到幾多光係一件事, sensor配合光圈快門iso做曝光係另一件事

要縮細個鏡頭size當然會對光學質素有局限, 手機要咁薄塞幾粒鏡頭當然受影響更大, 依啲咪影響到成像囉
認同呀,所以我先話d相機廠不思進取。
我認同相機一定有必要,但除左專業影相外,係咪要照顧下一般用家呢?中低階相機仲係賣緊十幾年前既功能,冇進步過。
大佬呀,即時hdr,夜拍疊相,模擬景深,美肌...人地手機出左十世...仲有手機有wifi, gps...
唔係個個人都影raw,返去慢慢執相架
O記其實真係最有心
C/N/S淨係搞FF,玩專業,個市場越玩越窄
我覺得APSC/M43個市場其實有得玩,如果相機做好d直出有手機果d功能, 可以傻瓜機auto mode又得, 專業d 玩m mode影下raw執相又得, 應該吸引到一大班人買黎玩下影相

依家d細底機好似淨係想發展vlog...遲d實俾手機食埋
最好部相機可以打埋電話
富士咪做緊
問題係相機冇得你揀,dynamic range 幾高, iso 幾高都好。下下影完相要執一大輪先出得街真係好反智。
可能我行個山影下日落, 手機影完可以即刻post相, 曬埋出黎都唔會差。相機呢?一係落filter, 一係又要校曝光又要返去拉返d暗位, 想用hdr?又要hold幾秒, d 相又容易濛, 同返去自己疊相差唔多。
富士呢?apsc 又有旁軸 又發展消費級中幅 即接skip ff
所以Fuji搶到咁多市場 film simulation色水功不可沒
依樣真,d線條同空間感扭曲到好唔自然
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞