依家d手機有多鏡頭, 有冇人已經唔想用相機?

98 回覆
11 Like 84 Dislike
Apsc 以上先見到明顯分別
相機好難替代
但係相機廠都有d不思進取
2020相機直出唔要求好靚,但係可唔可以唔好咁7
比個好用少少的hdr係咪會死
menu舒服d好唔好
係咪時候可以進軍中畫幅
防水防塵防過熱比一樣我得唔得
電池可唔可以大粒少少,同平少少
影片直出d顏色......
反mon係咪應該標配

p.s.我用sony舊機
咁住北極圈啲人唔使用電話
我去滑雪電話死左幾十次 Android iPhone都一樣
你無買電話套保護姐淘寶買套,十幾日,一次都無死過
你滑既地方未夠凍啫
你試下開raw, 睇下手機可以影幾多張

相機可以影幾多張

3千蚊機仔仍然有用
咁你想幾凍
我以前都係拎單反周圍影raw 一定要執相果d 但去完紐西蘭一年 行左好多次山 每次拎幾日冬天衫褲 糧水 睡袋 連續三四日落住大雨 每日行六個鐘就開始覺得d單反同鏡頭太大太重
係 d相好靚 raw執得好爽 但我而家都轉用電話影相多 夠輕便

不過專業相機真係冇得取代 eye af同animal eye af呢兩個tracking已經贏哂手機 加埋每秒十幾廿張連拍 buffer果d

其實我都係想輕輕鬆鬆影下旅行相
自己去Google phone low temperature shutdown, 大把
咪話買左個套防凍囉,屌。負十幾二十度,夠未呀
sony有部電話eye tracking好勁
有d function可以搬落去手機 但速度同控制真係兩個世界 其實上面係咁比較相機同手機邊個好 知自己有咩要求咪用咩機 你比部r5或者a9女朋友 佢可能連點影一張相都有問題
相機粒U都唔止淨係處理圖像啦
起碼要boot得起先
用過相機影相之後返唔到轉頭
電話影相真係好唔惦
感光元件大細 決定一切
層次同光暗 同一個位用相機同電話影已經差好撚遠
一放電腦見真章啦
正解
只可以講social media嘅興起 令成件事劣晒
大家重視即時性多過相嘅質素
手機係做大左個餅 令到更多人可以用低成本接觸影相。
拍片唔洗講 天同地比

影相淨係屋企影自己隻狗
同一個pose 影 同一焦距 幅相望落個顏色同層次 都差好遠
唔明點樣差唔多
而且富士玩菲林顏色,直出已經撚靚
唔夠靚 可以機內tune

電話相機對我黎講只係日常生活紀錄用
旅行影人影景一定相機
日光日白都ok
夜晚或者要影遠野
或者想要淺景深都係相機好
a7siii

M mode 都係單反好
問題你電話唔需要聞相
夠做電腦wallpaper或者po上網已經夠

有啲人鍾意聞相
街拍想放大100%黎聞
或者想曬大相掛喺屋企

電話未必可以做得咁好咁靚
不過相機連鏡頭加其他配件真係好重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞