A酸記錄? 食左A酸6日...

794 回覆
21 Like 37 Dislike
唔勁㗎,食15個月只係計數,因為我食20,所以長時間啲,不過我聽醫生口吻,應該都可以食短啲
,同埋話食頭四個月係幫助清舊暗瘡,之後食先係改善體質
我開始左一個月多d,20mg/日,但面都唔係太乾,唔知係咪自己保濕做得夠.擦完cream我甚至覺得有少少"立"...皮膚係好翻好多,但仲未覺得太明顯. 點解好似大家都5-6日就開始有效咁好.
我都係食20mg, 兩星期見效, 但皮膚少少甩皮同乾

20mg 應該係最低劑量, 你食得多就知咩料
a酸副作用應該係食左幾耐先開始出現?

食緊40mg
40 應該好快黎料
如何了?
點搞 食咗差唔多一年 呢半年都係食40mg 兩邊面啲暗瘡無好過咁制。。。但額頭下巴又好番
訓醒覺嗰下係平咗好多 但過咗一日之後又凸番哂出嚟 第二朝又平番
有無用有油的護髮產品?
但我背脊啲瘡都好番哂 頭瘡都無埋
大家食A酸既過程中 每日其實有冇護理塊面?定每日早晚食一粒就唔洗特別搞塊面等佢自己好?
想問下油肌想食a酸改善出油同背脊暗瘡問題,幾多mg為低濟量?因為我面其實冇乜好勁暗瘡只係勁多油同埋背脊比較嚴重所以想試吓低濟量先
油肌你疊埋心水食40mg都得了
利申 同你一樣情況食緊40
40mg叫重定輕?
算重
但我又唔想食到咁重,我都係去問下醫生
我已經最後一個月a酸,由第2個月開始冇生過暗瘡,但係下巴以前啲瘡同塊啲印冇消過,醫生話下巴啲瘡太耐要直接打針先可以。

諗緊到時啲印做唔做激光
唔食咁重要攤長嚟食仲煩
食食下斷又會翻發
自己諗
我本身油性肌,一開頭食20mg/day,啲油真心收得好慢,40mg效果會比較明顯。
Btw 上網睇過a酸係要食到大約120mg/kg先叫食完,40mg/day只係加快a酸嘅療程
(eg. 50kg,120x50=6000mg)
但如果你驚副作用太勁嘅話都係問咗醫生先
我本身d皮膚好奇怪有時好油有時好乾,我怕食完乾到濕疹
食a酸食到濕疹好common架咋,夏天食會好好多,相對無咁乾,平時出街少啲面油乾爽啲,不知幾撚正
但冬天就真係勁容易有濕疹,幾日沖完涼無搽cream落手腳都出晒濕疹。
會唔會變長期濕疹?btw係咪睇長沙灣陳醫生?佢全名係咪google 就有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞