[InSomnia] Dreamcatcher討論區(20) - OT7幾時合到體 武漢劇毒做曬暑期作業未

1001 回覆
15 Like 9 Dislike
後面娟嗰幾段高音仲爆 好撚癲
哇 睇埋啲歌詞 不得了
就係初段突然轉入裕賢pre-chorus果個位轉接得好怪
正撚到
咁實有嘅 上首都留咗今首無理由唔留
有種明明平鋪直敘無啦啦入高潮咁
好似缺少左一段咁
點解今次都冇東
韓國之前封關唔俾湖北籍護照嘅人入
到臨cb先放寛返
因為未返到去不過而家韓國嗰邊好似放寛咗比湖北人入境
有人咁解釋

"要進副歌的BGM不停重複「閉上你的BOCA」然後才唱,一開始覺得很亂很不習慣......
但是仔細想想是不是想營造一種插話的感覺,被刺耳、竊竊私語的話塞滿後爆發的壓力。而且銜接的那段也唱得特別曖昧不明,感覺有這樣的編法...
如果真的這樣,那這首歌絕了。"

https://twitter.com/sundongsheep/status/1295381655150972928?s=20
原來boca=西班牙文嘅嘴
我嘅理解係首歌嘅主題係hateful comment 被其他人嘅惡意言論同批評攻擊 好多細節位要續格慢慢睇 例如有一幕呀娟俾好多石像圍住 啲石像個口封住咗
又有人話呀佳隻眼同手流嘅金色液體係血 話希臘神話入面嘅神係流金色血 我估隻手流血係因為scream mv呀佳整爆咗粒石??
今次成個dystopia系列應該都係圍繞住惡評呢個話題
巴打理解得幾好
我諗起scream mv一開頭有句One day people forget how to say good things
認真 有深層意義嘅歌詞已經買少見少 仲有今次啲歌詞好似直接過上次
呢段唔係指pre chorus入chorus咩
我地講緊係verse轉pre chorus嗰下
即係娟轉賢嗰下?
係呀 sua同娟嗰part仲好平淡
裕賢嗰part一下就好爆 感覺有小小搶左chorus
又未算係突然爆上去嘅 娟嗰段啲鼓聲已經開始上緊
我諗可能我聽慣左pre chorus唔駛推咁上慢慢漸進上去
裕賢part感覺仲搶過chorus
dc never miss
Scream係devil eyes come
Boca直接封口石像
兩次既歌詞都幾直白
原來有人解讀到歌詞 ... 身邊勁多人話唔知 D 詞講乜 ...
BTW ... 其實大啫胡都已經係講緊近似既野 ...
大啫胡我反而唔太通
連埋個MV去睇感覺好玄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞