元朗上車盤討論5

991 回覆
8 Like 13 Dislike
近5年樓齡既上車盤
Yoho Series:
Grand Yoho:
有錢買grand yoho先
有巴打話見過大媽係個平台跳廣場舞 變左大陸咁, 隔音差, 間隔差過midtown

Park Yoho:
環境清淨, 但遠, 有電纜, 最近有3個港大女成家9m買2房, 但價錢過高, 咁既地理無可能貴過/等於grand yoho

映御:
新地樓, 去朗屏地鐵站比較遠, 單位小 管理費應該都貴

尚築:
單位開放式加平台,再送一棵唔斬得既樹
自己一個/情侶住都勉強, lump sum 細易上車, 離洪水橋輕鐵站都有d距離

元朗三寶:
朗城匯:
10秒私家天橋直達西鐵
最近元朗廣場
近市中心
近巴士總站
中國建設 質素可想而之
部份高層睇到企街
一行出去就係安寧路 叫雞黃賭毒齊哂
向北果邊對住元朗最大既公屋群(朗屏邨)
隔離富來花園污糟到仆街
電梯大堂可以有老鼠曱甴打橫行
朗城樓下就大大個垃圾收集站
隔離臭河唔使講添啦,水退大把曱甴周圍爬
鐘意同小強朝夕相對可以考慮下既
定價太進取, 貴過grand yoho 當人水魚

朗8:
環境清靜,自成一角
開揚
1分鐘到西鐵站
實用則(廳房比例合理)
有大單位
信和發展品質較保證
附近商廈轉型發展 有望變CBD
樣似公屋宿舍
游泳池細過你個浴缸
附近多車房
對面虹方夜晚燈光殘到你要長期關窗簾
出大馬路點都會經安寧路
隔音差

世宙:
最方便
最近輕鐡
最近市中心
三寶入面外觀最靚
樓下有商店街
最近街市
絕種靚則(全部有特大窗台,2房冇走廊冇露台,640呎做到三房套加雜物房)
對面街多企街
一行出去就係安寧路 叫雞黃賭毒齊哂
長實樓 質素麻麻
隔音差
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
近10年樓齡既上車盤
尚豪庭
新地樓, 會所grand, 比朗8 underpriced, 附近就來變CBD,但係去西鐵站遠d, 多車房, 夜晚條路靜, 隔音差到隨時你扑野成座都聽到
尚豪缺點(from 上個post巴打)
1.無上蓋 一出門沿途風吹雨打 曬死
2.附近0基建 食野買野煮飯都要行出去安寧路
約9分鐘
3.少巴士/交通 可以話係零
主要都係要靠西鐵
4.隔離係車房 鄉村 好聽叫靜 唔好聽叫雜
5.樓下多泥頭車出入 多地盤野準備起 即係嘈音空氣會差
6.管理費貴 4.1$
7.伙數唔多 即係市場買賣盤少 影響成交價/估價
8.個景就算住得高 都係差 一係望球場 一係望密麻麻鄉村
尚豪優點(from上個post巴打)
1.新地樓 尺價12.5-13.5k 算平至合理
2.黎緊起7座商廈/商場 唔單止信和個棟甲級商廈
2023年會起好 可能誤差一年
3.起好上面既野 自然會多返巴士線
4.起好上面既野 會帶動租務
(以我所知 尚豪放出租盤少 多人想租)
5.步行兩邊地鐵站都係行8分鐘
6.樓齡只係8年 大堂/外型比同區算好grand
7.圖則 唔錯 實用 有梗廚有明廁
8.渣車人士 可以附近隨便泊 一個月都無5張牛乾
當1600$租車場
9.校網74間 算唔錯

譽88
新地樓, 位置幾好, 近雞地同yoho zone, 但得2庭,會所細,管理費貴, 好似無左shuttle, 有墳墓係符近

尚悅
最岩無budget 既上車客, 355呎5百萬到, 但垃圾則, 遠, 有d巴打話d牆係塞左d塑膠入去, 之前爆左幾單新聞係尚悅做制毒工場

溱柏
夠清幽, 舒服, 園林設計好, 新世界design 質素唔錯, 幾grand, 有shuttle,唯一壞處真係遠. 要行去西鐵站係幾辛苦

Midtown:
同grand yoho 差唔多, 個則靚多d, 無咩野好講, 有錢10年樓齡都係必買, 隔音差, 個會所被人拎左來教水 會所好多街外人, 下面yoho mall多食肆 好多小強爬上來 (MT有個十世都賣唔出既盤-1座6樓g - 則差到死 最低層無平台 dirty 好多小強,但650萬可能買到入手)

尚城:
長實樓質數差
有狗會所 岩養狗人士
離輕鐵站有d距離
洪水橋低密碼 岩鐘意靜既人
----------------------------------------------------------------------------
超過10年樓齡既上車盤
Yoho town
近yoho mall, yoho series, 但舊 同個則一般般,隔音差

采葉庭
新地樓, 位置幾好 遠尚豪小小, 特大露台, 可用埋放床

喜利 好順福 富來:
呢三個盤都幾十年樓
算近朗屏西鐵站
管理費非常平
Lump sum 細 平 但又享受到三寶既地理優勢
論交通 10分鐘 西鐘巴士全部得
論衣食 都係10分鐘包哂
無會所

新元中:
幾十年樓 無會所 管理貴平
但yoho zone 價位長期都硬

雍翠:
位處雞地, 無朗屏果邊咁雜
近Yoho zone
食野方便 無尚悅 御88咁遠

朗晴居:
係御88果頭, 多戶管地費平
新地樓, 係雞地 近yoho zone

蝶翠峰:
距離元朗西鐵站好遠 遠過尚悅
夠靜 低密度 但符近多鄉黑

>10年樓 少巴打討論, 等有多d料再下個post再補充
留名學野
MT 1座6G應該加埋:間屋好殘,主人房大大條橫樑壓頂,業主8:00pm 後先比睇樓,同埋有幾個midtown單位,唔急賣.
推呢個
岩岩比人撞車被動收入
收幾錢
我3月睇都係呢個價無減過
留名
其實元朗對比屯門大埔粉嶺又唔係平好多
都唔知點解開到6

btw有冇人會睇洪水橋果堆舊樓
除咗駁程輕鐵外其實幾個站都到西鐵站,好似好過嘉湖山莊
未知
有心整佢就3萬
基本就1萬走唔甩
因為多人住
依十年又多年輕人入去住 貪大又平
同埋元朗人流多過屯門大埔粉嶺好多
多小強已經好致命
死症黎 如果係喉入仲慘 點救都救唔到
間公屋試過呢到有小強入
差d想封撚左條喉佢
而家朗屏8號 3房 高層 大概咩價錢?有無人最近估過價?
有無推薦 同埋幾耐落一次
上網睇成交先
翠韻華庭個d岩唔岩上車? 有冇係元朗公園個邊上左車既分享下
見個邊好似學校同體育館公園
不過真係西鐵遠少少
我都對翠韻有興趣 有無人分享下質素同配套點?
交通靠68E 68F 平日朝早有268C 968
輕鐵離好遠
起居飲食對面御庭居有百佳 ,撒莉亞,同韓燒
附近有馬會康樂文娛中心 元朗劇院同泳池 仲有運動場 同埋好大既元朗公園
屋苑個會所仔 就 當有好過無. 吾好咁大期望
沒得同yoho town 個的比 . 你睇過就會明.
間隔就幾好用既 同埋 入左屋苑底下個花園圍住既area 環境都吾錯
Thanks 巴打
搵時間睇吓先
譽88無左shuttle咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞