電鋸人 03

1001 回覆
22 Like 3 Dislike
冇睇過 但點解全世界都咁紅
動畫做得好
ufo呢間動畫公司痴撚左線
咁水平真係唔同
電鋸人係真心傑作
對白更少
而且淨係畫面表達力都屌打鬼滅
mkm 果種壞女人 + 誇惑魅力
又或前兩話電次安撫帕瓦果種詭異纏綿
又或大量充滿電影感既打鬥畫面
可以講甚至原 JUMP 三本柱都比下去

鬼滅我當係小品啦
紅到係意外
但又唔完全冇優點
寬容d 去睇是 ok 的
作畫清楚D線條實少少會好好多
呢個作者畫野唔知點解好似好淺色咁
佢啲畫真係搞唔掂
啲眼又要畫到鬼五馬六
依套野同當年刀劍差唔多都係吹出嚟
不過刀劍都好過佢,雖然刀劍劇情唔得但係設定夠好,我每次都係睇完設定就當睇完
UFO
刀劍設定夠好
佢有邊一章d設定唔係多bug到比人拎黎笑
我係指佢寫game嗰堆
SAO Full Dive打機
ALO 可以用嚟幫病人
GGO垃圾
UGO 人造靈魂
加速世界 思考加速
我覺得依啲全部都好正,似係未來會有嘅技術
都係以前有人寫過晒
佢只不過翻炒同埋搵到個畫師畫得好睇之嘛
有咩?
叫咩名
真心覺得火車去到打上一之前嗰度都算幾好睇
但由打上一開始啲打鬥好亂,打無慘直頭變咗做觸手漫
攻殼咪有囉
鬼滅好撚多問題
第一個問題係炭成日靠回憶諗起啲新技,包括比全世界吹捧嘅動畫第19話,而且啲技嚟嚟去去都係劍氣之類嘅嘢,x之呼吸1型2型3型etc睇畫真係完全一9樣,唔係寫埋個名上去嘅話我都唔知佢開邊招
而且話就話鬼滅之,但後期好多關鍵位都係靠去解決以為睇緊鬼滅之藥
另外又冇交代點解阿妹唔怕陽光,嗰棵唔知乜花又解得勁hea
boss戰得觸手play,而且都唔知點解要特登畫炭變鬼
同埋最尾一話完全唔知做乜,又後代又轉生都唔知想點,咁點解要特登畫死啲角色,死嗰陣煽情係煽情,但有啲角色例如岩蛇戀柱咁真係為死而死,完全冇意義
睇過小說都係好柒 又係動畫救左呢套作品
其實劍術型劈個方向變少少就已經好大分別你唔仔細睇會認唔到個分別先係正常 好講究細節

用藥都係得上二戰同無慘戰啫何來好多關鍵位?同埋又咁講 若果淨係用劍術可以殺到無慘 緣壹第一次見面就殺咗 本身無慘個設定就唔係用正攻法可以解決 若果強行講到緣壹殺唔到 但炭治郎嗰代殺到咪重唔合理

最終話有幾個寓意嘅 第一個就緊係好人有好報 當年辛辛苦苦滅鬼嘅人都喺一個和平嘅年代過住平穩嘅生活
第二個係講緊人喺唔同嘅際遇下 會有唔同嘅結果 正如青葉嘅呀爺明明只係一個喺山入面成長嘅人 佢都可以成為同佢先祖截然不同嘅人 抑或小芭內同蜜璃都有完全唔同嘅結果
第三個係講緊作者認為而種和平嘅生活先係最重要嘅事物 炭彥就算有超人嘅身體能力 都寧願瞓覺而唔係琢磨自己嘅才能 其實已經見到作者係想表達喺才能同安樂之間 佢寧願揀平穩安樂咁過日晨
其實而個諗法唔係淨係最終話出現過 作者透過緣壹都表達過而種諗法

伊黑同甘露寺都唔算好催淚啫甘露寺身體正面硬食無慘一下劈擊 要死都好正常啫其他人唔係有人救就係有刀擋住 死唔去都算合理啦

要講應該講實彌打極都唔死 重要勁好精力 成套嘢最唔合理係佢
攻殼唔係得靈魂咩?
啲靈魂重要係自己進化出嚟
sao所謂人造靈魂咪又常見既ai自主化題材
差別係在於sao係用複製活人意識而唔係從零開始培植ai
full dive最早影視化有matrix
至於你話alo幫病人呢點
其實佢都只係意識轉移
如果你唔局限佢靠科技黎做咁應該有唔少作品玩過

世界觀set到咁高科技,但除左銅人之外全部人都係弱智
Sorry
銅人都係弱智,只要有問題就用雙刀加後宮解決
籐本同富姦好似
一樣係Hea畫鬼才
cls
今日由第一話追到live 完全唔明一開始電鋸個魔人設定有咩特別
講到咩史無前例咁 但後面又出一堆同佢一樣嘅魔人 炸彈 武士刀 弓箭依幾個
電鋸個人設埋咗咁耐都未有一啲進展成套嘢你話mkm先係主角我都信
但佢畫唔到大長篇
又差d 屌
呢個年代唔興大長篇架喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞