【咸水水族】LIHKG最大咸水討論po上線啦!

123 回覆
3 Like 0 Dislike
我有個18寸魚缸 用緊濾涌養淡水魚
如果想轉養兩條小丑魚同d海葵 應該要添置咩設置?
暫時設備: 18寸魚缸 加 Eheim aquacompact 60O

唔係添,係換

咁應該換d咩設備
我有個18寸魚缸 用緊濾涌養淡水魚
如果想轉養兩條小丑魚同d海葵 應該要添置咩設置?
暫時設備: 18寸魚缸 加 Eheim aquacompact 60O

養葵要加個水冷,唔係大熱天時你就成缸拜拜都似,張個濾筒入面嘅濾材換咸水魚用,因為咸淡水PH值唔同,加個氣木化痰就得。
條細灰一落缸就比條法打到花曬

正常 法仙惡過灰仙

想玩法灰就要灰落缸先

西起法仙吧啦
藍仙JJ留名

條細灰一落缸就比條法打到花曬

正常 法仙惡過灰仙

想玩法灰就要灰落缸先

西起法仙吧啦

之前兩灰兩法都冇打得咁甘
留個名先
藍仙JJ留名

條藍仙幾精靈播
藍仙JJ留名

條藍仙幾精靈播

個缸有4條

同SIZE放落缸果日打到甩轆
pish
大家平時邊到買魚?
想加條關刀都睇唔啱
pish
大家平時邊到買魚?
想加條關刀都睇唔啱

一係屯門 一係魚街

買魚要合眼緣果下先係最死
想入手 有冇咩網可以自學???

其實google一下新缸 開缸就有大量教學出左黎

睇住先等自己有個概念 問魚鋪架生鋪都係比佢水多過教你

Seafishzone
屋企只有個12吋缸,用緊up120濾桶,想問下咁細缸,適唔適合玩咸水? 諗住養下小丑

另外咁細缸,要唔要用化氮? 屋企位唔多
屋企只有個12吋缸,用緊up120濾桶,想問下咁細缸,適唔適合玩咸水? 諗住養下小丑

其實都ok 最少我自己試過
不過要勤換水同埋唔好太多魚
小丑兩條就ok
化氮可以買個用氣泵果隻

小丑兩條就ok
化氮可以買個用氣泵果隻

如果勤換水,可唔可以唔用化痰?
氣泵果隻有冇邊度好介紹? 係魚街見親都係大大個

小丑兩條就ok
化氮可以買個用氣泵果隻

魚少就得

氣泵見過幾款都係手掌咁大 如果真係嫌大既話試下較高個落水喉等佢撞空氣入水 再唔係係落水喉水面果個位鑽個窿仔 等佢落水果時扯空氣入水

btw 搞咁都係買氣泵方便 但之後就會諗 用得氣泵就點解唔用埋黎做氣木化氮

小丑兩條就ok
化氮可以買個用氣泵果隻

魚少就得

氣泵見過幾款都係手掌咁大 如果真係嫌大既話試下較高個落水喉等佢撞空氣入水 再唔係係落水喉水面果個位鑽個窿仔 等佢落水果時扯空氣入水

btw 搞咁多都係買氣泵方便 但之後就會諗 用得氣泵就點解唔用埋黎做氣木化氮
Tg nevergiveup17
小弟玩左5年幾FOT 岩岩先見到個POST 仲有冇巴打討論緊嫁
小弟玩左5年幾FOT 岩岩先見到個POST 仲有冇巴打討論緊嫁

其實有 但係連登好似冇人玩

其實有 但係連登好似冇人玩

唉呀 明明咁正都咁少巴打玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞