【咸水水族】LIHKG最大咸水討論po上線啦!

123 回覆
3 Like 0 Dislike
因為幾年前養過

而家唔記得叫咩名

有隻底砂

黑色幼粒,有D反光片仔

咩砂黎

SORRY
睇落!以為淡水部門
唔知點解次次加魚養大約個約月就死,本身個缸有條藍吊同4條小丑就肥肥白白
好多時都係本身好地地琴日仲食野 第2日死左,點先知個缸咩事

你知唔知落缸要做咩咖?
唔知點解次次加魚養大約個約月就死,本身個缸有條藍吊同4條小丑就肥肥白白

其實好多因數
你個缸幾大?
可能係條魚本身有事
缸有冇落過藥?
有時舊魚習慣左水質唔等於新魚都慣

個缸就36吋闊,24吋係主缸,12吋係用黎做側滴漏
好耐無落過藥 應該有成年無落過藥(個缸開左年半左右 FOT)
買小丑就好少會死,其他魚就成日死
之前個缸試過有UFO,之後行左個幾星期1010
唔該巴打

你知唔知落缸要做咩咖?

我有對溫 過淡 不過無Q幾日果d同無對水

其實好多因數

你個缸幾大?

可能係條魚本身有事

缸有冇落過藥?

好耐無落過藥 應該有成年無落過藥(個缸開左年半左右 FOT)

唔該巴打

照你咁講我覺得最大機會係濾材唔夠
因為你得好小位放濾材,依家個過濾能力只係夠你養咁多
其實你可以試下睇睇你依家個缸加魚前後no2 no3既變化就知
如果個位咁細又想養得多最好買d靚環,如果夠位咪買多個濾筒返黎剩係放環,個筒既入水就放係你沙缸尾果格,出水咪吹落缸做埋流

其實好多因數

你個缸幾大?

可能係條魚本身有事

缸有冇落過藥?

唔該巴打

照你咁講我覺得最大機會係濾材唔夠
因為你得好小位放濾材,依家個過濾能力只係夠你養咁多
其實你可以試下睇睇你依家個缸加魚前後no2 no3既變化就知
如果個位咁細又想養得多最好買d靚環,如果夠位咪買多個濾筒返黎剩係放環,個筒既入水就放係你沙缸尾果格,出水咪吹落缸做埋流

我之前有睇過呀 個no2長期都係0,我仲加左3袋3L ph波波係尾倉,再加左5L dazs s碼環係頭倉,加埋本身果d都應該有30幾40L, 遲下可能會慢慢換左舊果d環

有日就係無啦啦有條養左2個幾月既狐狸死左(死前係好地地),咁再過多日我就發現平時勁活潑既小丑都好似呆呆地,我就加番個氣泵落去,第2日就無曬事 成缸都正常番曬,想問下會唔會係唔夠氧

我之前有睇過呀 個no2長期都係0,我仲加左3袋3L ph波波係尾倉,再加左5L dazs s碼環係頭倉,加埋本身果d都應該有30幾40L, 遲下可能會慢慢換左舊果d環

有日就係無啦啦有條養左2個幾月既狐狸死左(死前係好地地),咁再過多日我就發現平時勁活潑既小丑都好似呆呆地,我就加番個氣泵落去,第2日就無曬事 成缸都正常番曬,想問下會唔會係唔夠氧

無乜事唔好搞個倉,放左入去就唔好搞喇小心會反你有化氮無?

有化氮

有化氮

有化氮又無乜理由唔夠氧
不過養魚就係咁,成日都唔知咩事會死魚,你加魚密唔密?
果時我舊缸d魚想佢死都難,點知一搬屋就成缸反晒完全無解
依家又從新黎過,條法我由佢兩吋bb養到變13"大魚佢死果時我真係眼濕濕

有化氮

有化氮又無乜理由唔夠氧
不過養魚就係咁,成日都唔知咩事會死魚,你加魚密唔密?
果時我舊缸d魚想佢死都難,點知一搬屋就成缸反晒完全無解
依家又從新黎過,條法我由佢兩吋bb養到變13"大魚佢死果時我真係眼濕濕

唔密呀 仲要加親都係細條 最多3-4吋 多數買細魚
咁可能係魚本身問題都唔定,唔一定係你缸問題下次再買過
咁可能係魚本身問題都唔定,唔一定係你缸問題下次再買過

唯有再試下
啱啱出糧
放假入返條法仙先
啱啱出糧
放假入返條法仙先

諗住買大條定法仔
啱啱出糧
放假入返條法仙先

諗住買大條定法仔

法仔 我個係瑚仙缸
啱啱出糧
放假入返條法仙先

諗住買大條定法仔

法仔 我個係瑚仙缸

我都入左一灰一法

諗住買大條定法仔

法仔 我個係瑚仙缸

我都入左一灰一法

我都想養 不過研究到個缸咩問題之前都係唔敢買咁貴
啱啱出糧
放假入返條法仙先

諗住買大條定法仔

法仔 我個係瑚仙缸

唔驚佢地左食珊瑚咩

法仔 我個係瑚仙缸

我都入左一灰一法

其實細缸真係好考工夫

我都入左一灰一法

其實細缸真係好考工夫

我個缸好高嫁 好似都有23吋高 22吋深 36吋闊 我已經覺得好大

我都入左一灰一法

其實細缸真係好考工夫

我個缸好高嫁 好似都有23吋高 22吋深 36吋闊 我已經覺得好大

但你cut左忽做沙缸其實就會細好多
頂中左UFO
好靚呀
一睇就知有心機
一直好想有個
整個好似你咁既要類似幾錢
每月又要幾錢?
一直好想有個
整個好似你咁既要類似幾錢
每月又要幾錢?

如果係我果種都幾大工程
如果淨魚就簡單啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞