又愛又恨的國度-印度(多圖少字)

116 回覆
31 Like 4 Dislike
野飲可能我無咩點試,印象中除左CHAI(印度茶<超甜),其他都係D果汁,梳打

之類,無咩特別野飲,同埋有食個印度YOGURT(超濃),食完印度野

返黎香港食覺得太淡
玩完紅城就去就去左阿格拉,呢到最出名一定係個個香港人另一樣熟悉既

名字"泰姬陵",係阿格拉我都係人地個地方周圍行,因為比起其實城市阿格

拉已經貼近城市,比較上有規劃好多,路又大條D,所以影相都方便D,因為我

就走果陣印度都準備過佢地既節日,我果陣問佢地係咩節日,佢地話同我地

過新年差唔多,所以D人都會去市集買呢樣買果樣準備過年,成個市集都五

光十色咁.

岩岩試左第隻TONE執相,大家睇下會唔會太重手
打少左係街無啦啦有個踩單車搵食既叔叔叫停我再係銀包搵左張$20問我係

咪香港既紙幣,搞到我都忍唔住即刻幫佢影返張相
最後一日係new delhi 都無咩特別,都係去左d出名d既景點,撞到好多班小學

雞係到參考,跟住同佢地一班一班咁玩就完左我成個印度行程了.我睇下搵埋

d手機相出黎睇下

D相好靚
好想再咁去旅行
好想再去呢種充滿歷史人情味既地方旅行
但我一個女人,好多地方無得自己去
我男人唔中意去印度、約旦、伊朗、南美呢類
話治安差危險

懷念做女個時自己去土耳其,懷念一世
我手機有d片都幾得意,有冇人可以教我用咩網upload
係手機搵返d野食出黎

去d治安好d同有人情味既地方,但唔好問我去邊到,因為我都係睇機票邊到平去邊到
我男人覺得只要唔係一線國家,治安就係差
其實都唔關事,正如你男朋友黎香港旅行都唔會去參觀籠屋
印度 菲律賓 印尼 呢啲種我無咩胃口
正如未去日本前睇av都覺得日本妹好正 去到都係普普通通 印度本身睇相都唔會覺得正,除非你拎最靚果啲咩高姓印度西施無得比
樓主去之前係咪要打d 防疫針?

去到四圍食野都冇肚屙咩?
一線國家治安可能仲差過二三四線
歐洲個啲偷野好嚴重
呢排睇到jaipur啲片同相
好想去
巴打覺得Jaipur玩幾多日先夠?
同埋Jaipur同Delhi之間交通搭內陸機定火車好
唔駛,腸胃不嬲ok 咩街邊野都食都無咩野,但係會買支裝水
未試過比人偷野答唔到你,因為我旅行基本上都係一個backpack(20l)跟住去到d野就掉晒係hostel, 剩係帶相機裝(裝銀包passport錢相機)跟住電話跟身
金三角 (arga,NEW DELHI,jodhpur 坐火車就可以了,幾個鐘一程,如果覺得時間唔多可以考慮坐凌晨火車,因為我全程都係凌晨火車,不過朝早去玩果陣個人好唔精神,hostel咁早都check in唔到
香港人速度一日,正常人兩日,hea玩三日,因為果到除左d殿都算多小店幾好

行可以買下野,果陣識果個印度人佢話jodhpur 係最多手工/當地野買同最實

惠(但我成個trip剩係係白城買過一塊布畫同手工品)
唔驚小朋友整跌/壞/del走啲相?
巴打用咩機? 相好靚
相機無比佢完全拎住,扶一扶,手機就成日都比人幫我影相唔驚啦,iphone裸機都好硬淨
用咩相機同鏡頭 啲相堅有Feel
仲有啲小故事記起打埋先,果陣第一日去到諗住食

啲出名high class d既餐廳,入面啲食客全部都著恤

衫西褲,跟住我踢拖問佢一個人食唔食得,佢唔

serve我

另外係唔好咁信tuktuk企硬就得,有次比錢叫佢去

某地方,點知佢話順路話車我去啲shop行下睇下,

我死都話唔去,所以我盡量都ola電單車就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞