又愛又恨的國度-印度(多圖少字)

116 回覆
31 Like 4 Dislike
的起心肝打完第一個遊記-緬甸,雖然大家睇完都未必識點樣去緬甸玩,不過我都係志在同大家分享下我所見所聞,印度近少少係上年十月去,所以資料應該會DETAILS少少,你問我都可能識答少少.印度係我去過既國家當中覺得唔錯(因為建築好靚),但D人真係好密集,同埋D車瘋狂響咹,所以真係嘈到仆街,呢樣野好憎,廢話唔多講,去文.

我個行程係飛恆河(VARANASI)>再飛金城(jaisalmer)>跟住火車去Udaipur>Jodhpur>jaipur>arga>new delhi.首先去印度要上佢個網整簽證80美金,我第一次整唔知衰D咩就整衰左80數美金就比佢沒收左,然後第二次問完FRD再整多次先整到,所以唔識就問下FRD唔好亂填簽證D野了.整完簽證基本上都無咩特別,因為我基本上全部野去到先買,只要去之前訂好晒D機票,然後上網搵D代購買埋D火車飛就可以出發了,因為我全程都係用住HOSTEL WORLD住HOSTEL所以都無咩特別. 另外,錢我就出發錢係百年換左2000蚊港紙去14日最後去到ATM多左1000蚊去SHOPPING因為最後一日去左行大商場.同埋最好係香港買埋電話卡

過關時遇到第一個香港人,佢幫左我一個好大既忙,就係過關事個人問我去邊,我當時因為睇中文遊記多,所以係唔識讀VARANASI,所以問左佢點讀,然後個印度人笑我,真係7到HIHI

第一晚去到機場都當地時間12點,當地時間.機場係無電話卡買,所以直接去BOOK UBER跟住行去我既HOSTEL,去到HOSTEL都3點(估唔到凌晨都塞車),不過我去果陣唔記得左係咩節日慶祝緊先咁塞,落車後仲要搵唔到路,跟住好彩問左街邊D十幾歲細路佢開GOOGLE MAP幫我搵,總算搵到床位返去訓,間HOSTEL勁近馬路,最後成晚好似無訓過咁,第朝一早去行下DEW DELHI 個城,去左買電話卡先,再試下印式剪髮,跟住就9FINGFING等第朝再飛
biriyani(印度炒飯)同PANEER(印度芝士)係我最常食既野,同埋加杯LIME SODA通常都係咁配搭,然後街邊D野食同周圍茶(CHAI)我都會飲,去左差唔多三個禮拜都無咩特別,但我都係會買支裝水飲
第二日一早就搭果邊d小型飛機(前螺絲型),全程都震下震下,震到個心都震埋出黎,不過好快就落到,落到地就當然去hostel放低d野就渣部相機就出去影下相,果陣剩係google左varanasi呢條恆河最出名就係火葬同埋夜晚有個祭典,火葬果到行過去會有d所謂義工帶你入去睇,一開頭佢話帶我去睇跟住叫我隨心捐錢,跟住一邊睇火葬一邊同我解釋要幾多木去燒屍要幾多錢,然後最後set左個最低既價(幾百hkd)叫我捐,我話無,跟住佢問我有幾多,拎左幾蚊散錢出黎同佢講得咁多,佢收都唔收,然後佢後面賣木d人就拎左果幾蚊,所以對住印度人同佢鬥厚面皮就夠,因為佢地唔會錯過任何一個呃人錢既機會,而祭典方面就有d天台位會睇得特別好,佢地會收錢帶你地上天台,印象中早去就十蚊八蚊hkd,夜去就20,30都會有,唔會好貴,但係唔會想比,但去得都比左,記住講下價就ok
影得好靚
Thx
然後繼續係VARANASI(恆河)留多日,呢到其實都係一條河出名,D人會係恆河到沖涼,仲有人會飲,然後有D遊客就會去影下相咁,都無咩特別呢個地方,因為係我認知入面印度=最出名恆河所以一場黎到印度就黎埋啦,本身其實如果順路我可以直接飛金城慳返D機票錢.
捉一捉返印度係VARANASI遇到D人會話係義工/導遊,然後免費話帶你去行下邊到,參觀下邊到,我都跟左去睇個布廠,跟住我都無咩性趣同佢講我要去邊到,咁佢帶我去完我想去既地方我咪跟佢去佢地方睇下囉,睇完咩都唔買佢就會跟住你繼續搵機會,當佢知道無咩機會佢就會叫你比錢佢當導遊費呀,比佢買野食之類,當然我係加速跑走,自此之後都唔會亂咁同印度人搭"傘",因為佢地真係唔會錯過任何一個呃錢既機會,SO FAR佢地通常動口不動手.
一早離開VARANASI去到JAISALMER ,呢個係一個我最鐘意既印度地方,因為呢到比較偏離旅客區,遊客比較上少,車又少人,人又少D咁就當然無咁嘈啦,一出機場就搵左同機既人一齊夾的士去我地既目的地,因為呢到連UBER都無,所以出城市預左比人"湯",所以搵人夾一夾好D,然後呢個城都幾多HOSTEL下,我事但搵左間$20晚已經OK,跟住呢個城最出名就係desert(係沙漠露營),係HOSTEL通常都會有得報嫁啦($200HKD一晚全包),幾果癮,我果陣去有得騎下駱駝,然後就D印度佬會整野食比你食,食飽8點就開始睇星訓覺,會有張鐵床,然後訓係到睇星,佢仲派左張被,一開始我掉左落沙漠到,訓到夜晚凍到仆街先執返.另外,最出名就係D金色建築,基本上用腳就去到晒.
最尾張圖個印度仔係我係印度識既第一個朋友,一開始我叫佢幫我影相,因為我去旅行通常都係SET好個角度等人路過就叫人幫手影下相,咁佢影完相又叫我幫返佢影,又話自己都影相, 一開始都有D驚又係呃人,跟住問下佢金城有咩野玩,佢又好好人答下,跟住又同我交流下咩角度影會靚令我放低左戒心,跟住佢就帶左我去金城既一個湖邊影下船仔,傾下計就過左一個下午,夜晚仲帶左我去一間餐廳食飯(佢話係佢最後),但間餐廳一個人都無我都有D驚,但價錢兩個人食都唔駛100,咁我心諗呃都係呃少少錢,佢陪左我成日事但啦,跟住就食啦,最後都食得幾開心,佢仲送埋我返去HOSTEL,之後第二日佢就返左去佢既城市工作,我都有拎到佢IG,之後我個行程都有問佢關於印度既野.
咁第二日一早5點起身就去睇日出啦,因為我住係最金城最高位附近,行到頂可能都係15-20分鐘,點知行到上去真係得我一個人去睇日出,睇到一半先有D人跑步同有一個女仔上黎睇,夜媽媽行仲要比人吠,都咪話唔驚,睇完日出落返去HOSTEL訓一陣就等去沙漠露營,去緊沙漠之前佢會帶你去D村影下相睇下以前D廢城,咁如果你影相都幾開心既,跟住露完第日朝早就車你返黎,我就係市中心9行下,跟住坐TUKTUK去左附近一個遺址睇日落,跟住就見到班細路仔,佢地好開心係咁圍住我同我玩,跟住無啦啦有個細路仔伸手入我褲袋,咁我就屌佢地啦,佢地知事敗就走開左了,好彩我褲袋都少放錢,跟住開開心心繼續睇埋個日落,就返去HOSTEL食野同等等朝去藍城了(UDAIPUR)
留名

佢地好似好願意比你影相
好正
我去開果啲地方(第二三國家)都okay,反而歐洲我唔敢影
真,歐洲人對鏡頭好敏感
我唔敢去印度
睇遊記當自己去左算
搭左過過夜火車上到藍城,一朝早攰攰地就去HOSTEL放低D野就出發去影相啦,一早就行去JASWANT THADA(白色宮殿),然後影左一陣就再行去好近既藍堡(MEHERANGARH FORT)(要入去要比幾十蚊),去印度記住帶學生證,好多都有半價左右定再平D,跟住就周圍9行下,山頂有個位可以行出去有個大平地影相好靚(但基本上秘位黎無咩人會去),我果陣好彩有當地人行左過去(要爬過欄),跟住叫佢幫手影張相啦當然,然後就出返行去鐘樓(CLOCK TOWN)行下市集,食下佢隔離好多小食,跟住今日就完左
去得唔多外國,但去親呢D同香港差唔多發達既國家都少D影人,反而去D愈窮地方影得愈多,我好鐘意果種純樸既感覺,佢地見到IPHONE都會好開心果種,最後幾日去D景點撞到D小學雞參觀,成班圍住我玩相機同手機
其實無咩特別,去之前都驚驚地所以都做足功課(BOOK定火車同機票同第一日HOSTEL,睇下有咩景點,要買支樽水等等) 平時去旅行咩都唔理去到先算
可能我又幾日就打完呢篇遊記

係芬蘭 影間學校,比個手指公佢地,圖一望鏡頭個女仔就叫晒d fd望過黎影相
我係以色列都有影類似既野,感覺唔同
咩感覺唔同?唔明
果種簡單啲既感覺唔識講,窮人見鏡頭同有錢人見鏡頭果種反應?
留個名先
巴打幾時去呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞