2020 summer internship/placement (25) 就算失望不能絕望

1001 回覆
93 Like 101 Dislike
八大gpa3.0或以上多不勝數
有冇人知D intern 配對平台有冇用
我由3月開始報,應該報咗過百份以上,最後得3份有得in,可惜最後都唔請,已經一直搵緊part time intern,part time文員之類,都係冇回音,見到有啲year 1都有offer就覺得自己好廢,今年冇intern翻,下年又更難搵,一直keep住no experience no offer咁loop落去

你都要加油啊
好失望
我知,但冇諗到今年競爭大到咁,連啲蚊型公司都幾十人爭,個個見到intern都爭住報,自己冇咩經驗又難啲爭贏人,我只係想可以做下intern吸收下經驗。但冇經驗又好多時都唔請,唉,好頹。
I know that feel bro, 不過遲啲都可能有啲off cycle intern可以報

現家唯有盡力而為

Worse case唯有send cool email,但末到最後都唔想走到呢步
唔知點解好似揾到冇哂尊嚴咁,non paid都揾但冇消息
係呀 好似點都冇得in咁
I know that feel, 有時cv寫non paid,apply aia都冇得in,就算in都被reject,有時感覺自己巳經好似冇曬尊嚴咁,但都要繼續move on
我唯一嘅底線係唔sell保險
btw aia好似有啲back office開intern 你可以試下apply
用workday去apply應該少啲伏
PCCW Solutions有冇消息?
我會試吓,thanks bro
希望我哋有offer
都要試下,我啱啱in嗰份都算係cool mail,本身係學校send咗好多intern資訊俾我哋,叫我哋自己send email去apply,跟住都send咗好多份先有回音,雖然最後都唔請。
你今年year幾?,認真做aia sell保險會寫花cv,我都收到宏利叫我去in,但都冇去,得$2000 transport allowance。今年冇雖有搵下啲part time做,想問下書展啲臨時工仲請唔請人?
今年year2了,書展好似得返好少空缺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞