2020 summer internship/placement (25) 就算失望不能絕望

1001 回覆
93 Like 101 Dislike
肺炎又爆過 opening 應該又會cut
Ohhh唔怪得有interview
仆街 支那肺炎咁撚嚴重
分分鐘嚟緊九月都搵唔到intern
而家諗住騎牛搵馬都搵唔到第二份 硬食
wfh緊 但係仲要返學
感恩 今日in完即有offer
下星期二onboard
上個禮拜四zoom interview 佢話大概下個禮拜內有消息
如果我依家都冇嘅話 好唔好email問下佢
好想翻呢份啊
見到佢地係咁出job ad之前
咩firm?
民政邊個post?
China aircraft services limited
番機場
哎我屌你老母閪武漢肺炎
你in 左未剩係搵到你係同路人
琴日in份consultancy同technical advisory嘅intern,係一間冇自己office,連自己website都冇嘅公司,聽完簡介得知全間公司好似得三個人,點知in嗰個人話都有幾十人apply,爭幾個位,跟住話prefer有相關工作經驗,啱啱send email reject咗我。自問in得正正常常,可能係冇相關經驗所以唔請,今年競爭真係咁大?。只係想搵份intern翻下,已經唔求喺大公司做,點解連啲細公司都要求咁多同咁多人爭。

利申:今年year2升year3 非三大bba,gpa啱啱好過3,之前淨係翻過臨時工,幫人補下習。自知係廢jj一名,想問下最後都係冇intern可以翻啲咩工增值自己同寫落cv?
今日收到update話因為肺炎暫時唔請人明明都third in完
好慘
me too,有我陪你,我in咗十份都冇,可能自己非三大非bba,每次比人拒絕嘅感覺我十分明白

聽人講可以揾啲summer job,或者part time(hr,marketing), 最好係中型公司同埋商業機構,加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞