[未FC]有狗話今日刺狗手足啱先係機場比狗咬

1314 回覆
43 Like 89 Dislike
邊個話要做到謀殺?
家下國安都夠玩啦
你都仲未計手足佢啱先一隻腳入臭格,連登手足已經鼓吹緊起佢全家底等佢地可以一家團聚
好老實講
某d傳媒成撚日話新聞自由被打壓
人地幫你爭取埋新聞自由
但係又要懶鳩係公正乜都影
運動初期仲做埋阻膠
Me2 臨訓先見到呢單野 仲要係至親篤灰 嬲到訓唔著
喊完要為被捕手足堅持落去
各位要平安
你條死仆街上面屌埋個手足添 邊夠你條冚家剷痴撚線啊
未飛 離開左閘口準備起飛
但唔重要 因為真係飛左都可以要求返黎
只係有一間無打格個結果都係一樣 要屌就屌篤灰狗
呢樣先最傷心
果種落差大到我唔敢想像
批評變批鬥
做錯事都唔可以批評
咁之前蘋果又係咪俾人鬥到閪都無咁臭呀?
跟乜推,
之前火魔包到實哂一樣比CCTV 追到
有邊個會再去咁樣一換一
到時又有幾個上機被補
話就話要中立,但依家仲邊有所謂中立㗎

有d嘢唔該自己識做啦
0315 #機場警署
PSHK記者現正身處機場警署外,記者表示曾向警署外警員作溝通,經警員證實押咗一名男子,該名已入機場警署。
該名男子嘗試乘坐凌晨飛機到英國,飛機CX215被警員CALL BACK,大約10至20個警員登上飛機執行拘捕行動。
律師將會在短時間內到達機場警署。
唔好傻啦仲喺香港領空都可以叫返嚟
怪就怪呢個時勢咁少航班
又係中共個仆街武
話鳩人蠢果個仆街真係起下佢底先 而家連登真係好多5毛pr
人哋嘅家事你同我都冇資格屌

藍絲親戚篤灰真係冇計,話唔定係佢老母篤添
用國安法告 唔需要陪審團 隨時直接罪成添啦
你慢慢
遲D好快立場都比人話係紅媒
半題外話
如無意外應該9成9人包括我都有過以下行為
唔係想散播白色恐怖
因為對普通人黎講佢邊有咁得閒搞你
但係高危人士真係小心
估計係有偏差但係可以當參考
如果唔係包實晒點知衰係連登口多都好慘

source老豆tg
#讀者投稿
tldr;
想提提大家以後係lihkg留言/開post都要少心啲,因為國安汢可能有 追索期 同埋警察要起你㡳可能比你想像中簡單好多,因為佢地mon post既話你所有既留言都會有紀錄

基於lihkg 開新帳戶要isp/ 大學email, 所以無得隨便開新account隱藏自己網絡上身份特徵,所以令你更容易被政府, 警察等等有你大量個人資料既部門去搵到你真人係邊個

以下係基於我既推論同例子+小學程度數學,所以以下數字我會平均除。
大家睇完後都可以計下/諗下自己有幾大機會比人搵到

Case 1:
如果你曾經係lihkg 既占卜post 留過自己既出生月份 日子+性別,同時又有透露自己住/近某一區(例如 颱風日子時留言話"天水圍都冧咗好多樹", 又例如 上年612留言話"我撘xxx號巴士出黎,全車黑衫" 類似既留言)

數式:7800000人 / 365日/ 2性別/ (60yr-15yr) /18區
=13.19
姐係理論上政府只需要追蹤13人就搵到你

Other general Case 2: (不能量化, 但可以自己諗下)

動漫台留過言(暗示你可能係15-40歲呢個界別)
[可能解釋:50歲個年齡層動漫未興?]

校園台(暗示你歲數/咩大學/咩科目/gpa 等等)

感情台 (暗示你性別, 家庭成員, 已婚/單身)
上班台 (暗示行業, 如果同人討論過稅/薪金,就明示埋)
寵物台 (暗示屋企有咩寵物, 消費習慣, 可能有信用卡消費紀錄)
[因為要定期買寵物食物, 可能有消費既慣例如一個月買一次同樣既食物,或一個月必定會去同一間鋪買,所以一組人入面, 係寵物台留言話自己有寵物會比較特出]

潮流台 (暗示性別, 消費紀錄, 信用卡消費紀錄 )
[例如話我某件衫係去邊到買,用咩付款方式有優惠 等等]

數式:(15-40歲呢個界別既人數) / 2性別/ 行業/ ......兩組或以上既條件

---------------------
既使你可能會諗 以上case 可能除剩10000人,無咁易搵到我既,但你有冇諗過其實你日後無意間既留言都可能透露更多資料做篩選,最後可能得返個位數,跟住要查你出黎就易過借火。

你可以試下自己組合下自己做過咩,再計下自己有暗示/明示過咩資料出街就知道要搵到一個真人其實唔太難?(我估)

P.s. 我唔清楚警察會唔會有市民入息,住址資料等等,所以以上都係理論,但可以當係一個指標去提醒留言前要三思
會,重係中國領空都要返黎
係未降落前都仲歸香港管 而且以而家飛機一般做法 入個油量飛超過一半路程都夠返轉頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞