想問一下...九十後係咪好多都無BNO 啊?

258 回覆
5 Like 55 Dislike
『薪火post』BNO 續期資訊(88) 睇頂置 HMPO簽收後30個工作天內更新
https://lih.kg/fDREsS

睇DOC
SAR 問

準備文件
咁我只需續證就得? 有希望了
中曬
你起下條友既底就明
大概明明地
姐係確認有BNO身份再報失舊果本
就交錢寄文件正本/副本去英國就搞掂?
只係CHECK清楚係有BNO身份
唔洗送錢比英女皇洗
好似你先係支那狗
未check出世紙 頭兩樣中
簽發日期 10-97
特區護照
又咁多負皮
我都係

準備留低做內應

光復香港,時代革命
如果拍左拖先發覺對方係大陸出世會有咩感覺?
https://lih.kg/ayyjQqV
#26 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

又係你件垃圾五毛係度扮本土派收鳩皮啦屌你老母弱智仔 本土派提倡乜嘢係香港人都唔知 未做熟功課就咪撚扮本土派攞住人地個名出嚟煽風點火撩交嘈啦
仲有唔係香港出世嘅
我係97前大陸出世, 老豆話因為要申請我落嚟香港, 果時入境處規定佢要申請bno, 就係咁喺included child果度有填我個名所以我都有資格申請 諷刺係我個妹97後香港出世因為我老豆冇填佢名反而冇資格。或者係我啲表妹表弟都係97前香港出世, 97前成家都冇出過國所以全部都冇bno。

當然而家平權後我妹都有資格, 我只係覺得當時個政策都幾奇怪, 令到大陸出世嘅我有資格反而香港出世嘅就冇
屌你老母臭系啦,屌你老豆
我都冇
大把手足大陸出世啦,等美國做野啦巴打
首次簽發日期係宜家用緊個張定11歲個張

想搭單問埋
如果出世時父母雙方未係永久性居民 出世紙係not established
但佢地係97淪陷前成為永久性居民
其實係咪都可以SAR試一試有冇BNO
唉,家姐92 係香港出世,但因為我媽有我同細佬個時係大陸做野,所以我地都係大陸出世
就算成家黎左香港好耐都好,bno得我家姐有
讀書叻英文好既我都冇我份
但佢港豬就有得走,好撚sad
我問我父母 佢地話冇幫我搞BNO
出世紙 寫左established
但身份證括號 係09-04
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞