想問一下...九十後係咪好多都無BNO 啊?

258 回覆
5 Like 55 Dislike
咁奇怪 點解我無update

你成人身份證先第一次登記
SAR你自己會話比你知你有冇一本英國護照
同有冇INCLUDE喺別人嘅英國護照入面
11歲之前申請兒童身分證係連埋bno一齊申請
過左11歲就要有兒童身分證
感謝巴打, SAR已send
有消息再去薪火post 報告
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前

我同大家睇一睇呢兩條條文

假設:
出生日期為 1997年1月1日
乎合 「1997年7月1日前未滿11歲」呢一條

以香港兒童身份證拎取年齡為11歲
所以身份證首次簽發日係 01 - 08
因此推斷「身份證首次簽發日期為(06-97)或之前」呢一條 係唔乎合

因為咁樣計算之下
真正既乎合人士係 1986年 7月 1日 前出世既人先岩
死大陸仔真係無資格講嘢,噢,咁講一定得罪好多死大陸仔新移民。係呀!淨係針對大陸仔
1986年 7月 1日 之後出世
十一歲以下兒童通常無須登記領取香港身份證。但為使該等兒童可獲發香港特別行政區護照,他們在申請上述護照時,須同時申請香港永久性居民身份證。
https://www.immd.gov.hk/hkt/forms/forms/rop-c-149.html
你呢個Case其實同已申請過BNO既人係同一類
已經有Bno資格, 只係無續簽

而大部分97前既人係無旅行經歷
如果用上面三條條件黎套落去97前無出過國既人黎講
只有86年7月1日既人先合資格
屌手快快send左出去
雖然呢個係依家入境處嘅資料,但當年應該都係咁上下
所以只要屋企人有幫手搞,係有可能97年1月出世,身份證首次簽發日係(06-97)或之前
就正如我97年1月1日出世
當然我可以申請BNO去旅行啦
但係我無既時候,用上面三條件文黎拎返BNO就有矛盾位
合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'

呢三個條件你兒童攞BNO要嘅條件

大人就

99年出世molamola
可以靠父幹
CI 係97前 DI係97後
CI可以係永久可以係非永久都申請到
無英籍既香港居民就係CI
DI一定係非永久
DI係97後先有既野
屌,咁個問題究竟係有定冇定走唔走?我睇bno post 睇到好撚亂,頭先有個post咪話冇bno都可能比囉。仲有咩好嘈其實
http://www.bonvoyage.ireneeng.com/?p=6233

一直都有
DI一定係非永久
sorry我搞錯 你岩
有可能
其實出世紙個到寫住established係代表啲咩我中哂三個條件 但由細到大問左我老母兩萬次佢都好肯定咁話無幫我申請過BNO
Established代表你出世果陣係香港永久性居民 中哂三個條件代表你好大機會有過bno

好多巴絲包括我一樣都係咁多年都唔知自己有bno status,父母亦都好確定話冇 你可以send sar確認下先,依家大概預最少一個月時間hmpo先會覆
今日send左啦 希望佢快啲覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞